Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) реши да удължи служебно срока на

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) реши да удължи служебно срока на
Коментари Харесай

Удължаване срока на лекарствените протоколи отново скара Лекарския съюз и НЗОК

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) реши да удължи служебно периода на протоколите за скъпоструващо лекуване от понеделник, 22 ноември, до възобновяване на плановия банкет в лечебните заведения. Целта е да се ограничи достъпа на пациентите до лекарските кабинети и надлежно да се понижи риска от заразяване с Covid. Служебното удължение на периода важи единствено за пациентите, чиито протоколи изтичат на и след 22 ноември. Хората, чиито протоколи са изтекли преди тази дата, би трябвало да си приготвят документите за издаване на нов, в това число клинична оценка и проучвания.

Не се удължава служебно срокът на протоколите за продължителен вирусен хепатит С; хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст в извънболничната помощ и бронхопулмонална дисплазия поради особености на лекарствената терапия.

Тази мярка, обаче, беше посрещната с неодобрение от страна на Българския лекарски съюз.

" Български лекарски съюз с паника научи, че макар безапелационното мнение на съсловната организация и мнението на експертите, че срокът на протоколите за лекарствени артикули, медицински произведения и диетични храни за специфични медицински цели, заплащани изцяло или отчасти от фонда не трябва да бъде удължаван, Надзорният съвет на НЗОК е взел решение това да бъде направено ", обявиха в петък от БЛС.

Съсловната организация неведнъж е алармирала, че отпадането на нуждата от посещаване при лекуващия доктор от страна на пациентите за следене на положението им и удължение на протоколите, посредством които се отпускат медикаменти, крие съществени опасности.

" Безспорно постоянният банкет на предписаната терапия е значим, само че в случай че не е съпроводен с надзор от страна на експерта,изследвания на тъкмо избран интервал от време и промяна на лекуването при нужда, той може да докара до утежняване на здравословното положение. Дори в условия на изключителна епидемиологична конюнктура, каквато е налице у нас, този надзор не би трябвало да бъде нарушаван ", показват от БЛС.

Оттам напомнят, че при предните талази на епидемията към този момент бяхме очевидци на сходна процедура и следствията от нея са извънредно отрицателни. " Възможността пациентът самичък да си взима медикаментите от аптеката, заобикаляйки визитата при доктор, докара до съществено утежняване на хроничните болести на огромна част от нашите пациенти. Напомняме, че при издаване на протоколите на хронично болните пациенти се вършат прегледи и проучвания за следене на положението им и повлияването от назначената терапия, наблюдават се критериите за продължение на лекуването. Неслучайно тези протоколи имат тъкмо избрани периоди, сложени от експертите. Те са медицински обосновани и спазвайки ги се заобикалят затруднения, които могат да настъпят при по-продължителен банкет на съответните лекарства ", се споделя в позицията на БЛС.

Според съсловната организация решението на Надзорния съвет на НЗОК е " следващото жестоко тъпчене на мнението и рекомендациите на експертите и на здравната експертиза " с претекста, че всичко това се прави в полза на пациента, което не дава отговор на истината.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР