Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разширява функционалността на своето мобилно приложение,

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разширява функционалността на своето мобилно приложение,
Коментари Харесай

Мобилното приложение на НЗОК ще предупреждава за фиктивна хоспитализация

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) уголемява функционалността на своето мобилно приложение, което ще даде на здравноосигурените жители опция интензивно да се включат в контрола на изразходването на публичния запас. Апликацията ще ни осведоми, в случай че някой се опита фиктивно да ни одобри в болница или направи опит да си купи лекарство от наше име.

Тя ще е обвързвана и с електронните предписания, а регистрацията ще става посредством уеб страницата на здравната каса.

Всеки пациент, след идентификация посредством ПИК на Национална агенция за приходите или УКД на НЗОК, ще има опция да получава на телефона си посредством приложението информация за осъществени медицински действия или изписване на медикаменти, изцяло или отчасти заплащани от НЗОК, и да изпраща противоположна връзка до касата, в случай че забележи нередности – в случай че не е бил на обзор или не е получил медикаменти от аптеката и така нататък

Гражданите, които нямат или не желаят да употребяват своя ПИК от Национална агенция за приходите, могат да се записват с неповторим код за достъп (УКД) на НЗОК. Такъв можем да си извадим във всяка районна здравноосигурителна каса (РЗОК), без значение от местоживеенето.

Необходимо е заявление за издаване (по образец). Кодът е личен, заради което заявките за неговото издаване се подават персонално в РЗОК, против показване на документ за идентичност. УКД се издава за избран обединен цивилен номер (ЕГН), персонален номер на чужденец (ЛНЧ) или длъжностен номер от регистъра на Национална агенция за приходите (за лицата без ЕГН/ЛНЧ).

Подаването на заявление за издаване на УКД и/или приемането на подобен може да се извърши и посредством акредитиран от лицето прокурист. В тези случаи към заявката за издаване на УКД или към разписката за неговото приемане наложително се ползва (в оригинал или нотариално заверено копие) категорично пълномощие с нотариална легализация на подписа.

Получаването на УКД се прави в РЗОК, в която е подадено заявката за издаване, против квитанция (по образец). Уникалният код за достъп се получава на книжен притежател, в запечатан плик – персонално от заявителя.

Мобилното приложение може да бъде конфигурирано по следните способи:
За консуматори с операционна система Android, като се изпише „ НЗОК “ в поле Търсене в Гугъл Play или посредством следния QR код:

2. За консуматори с операционна система iOS - в App Store или посредством следния QR код:
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР