Националната статистика отчита,че тазгодишната инфлация е 3% като най-голям ръст

...
Националната статистика отчита,че тазгодишната инфлация е 3% като най-голям ръст
Коментари Харесай

Какво предизвика инфлацията и рязкото поскъпване на всичко?

Националната статистика регистрира,че тазгодишната инфлация е 3% като максимален растеж се следи при питателните артикули. Опасенията са, че по-високите цени на горивата, на електрическата енергия могат да доведат до спомагателен растеж в цените на главните храни през есента и зимата.

" Една от главните аргументи за инфлацията е повишаването на горивата. Не за пръв път виждаме по какъв начин повишаването и на газа, и на петрола се отразява върху цените на стоките. Сега можем да прибавим и повишаването на електрическата енергия. Така че всички тези фактори водят до повишение на крайните цени за потребителите ", това изясни финансовият анализатор Иван Стойков, представен от БНР.

По думите му има и редица други аргументи, които въздействат върху процеса, обусловени от стопански предпоставки и от пандемията, която също е стопански фактор.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Животът нараства пети месец подред, демонстрира националната ни с...

" Така се провокира дефицит на избран тип първични материали, които от една страна се добиват в по-малки размери, в по-малки количества. От друга страна, и доставките са малко затруднени, което лека-полека оскъпява още на стадий извличане на ресурсите, на суровините с по-висока цена и оттова нататък към този момент за повишението на цени на артикули и услуги ", добави Стойков. Ако се прибавят и факторите горива и електрическа енергия, то се стига до обстановката, в която има по-високи цени и за потребителите, и за бизнеса.
Как да спасим парите ни

Финансовият специалист съобщи, че в случай че желаеме да спасим парите ни, то е редно да помислим за разновидности, разнообразни от банков депозит. Причината - в случай че имаме заделени пари в банка, то те ще се обезценяват с размера на инфлацията.

" Ще си получим сумата, която е подадена, само че ще можем да си купим по-малко неща с тази сума. За да запазим цената на парите, би трябвало да изберем нещо друго от депозит, тъй като лихвите там са доста близки до 0% ", обясни Стойков, като предложи инвестицията в парцел.

" Другите разновидности са да се влага на финансовия пазар. Това са към този момент опциите за покупка на акции, на облигации ", добави финансистът.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР