Националната програма за ваксинопрофилактиката на сезонния грип за възрастните над

...
Националната програма за ваксинопрофилактиката на сезонния грип за възрастните над
Коментари Харесай

Поставянето на противогрипни ваксини на пенсионерите се удължава до 31 януари

Националната стратегия за ваксинопрофилактиката на сезонния грип за възрастните над 65 години се удължава до 31 януари, излиза наяве от на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) до Българския лекарски съюз. По принцип програмата за имунизация на пенсионерите против грип завършва в края на календарната година - на 31 декември. Усложнената епидемиологична конюнктура в страната и съвпадането на двете имунизационни акции – против Covid-19 и против сезонен грип водят, обаче, до отсрочване на противогрипните ваксини и неспособност за обгръщане на целевата група в заложения период.

За този грипен сезон страната обезпечи ваксини за 230 хиляди възрастни хора на и над 65 години, които при предпочитание могат да се ваксинират.

Съгласно късата характерност на продукта имунизацията против Covid-19 се ползва в разстояние от 14 дни от друга ваксина.

На 30 декември Министерският съвет започва шест-месечна стратегия, която има за цел да насърчи българските пенсионери и жителите в пенсионна възраст да се имунизират против Covid-19, защото хората във възрастовата група над 65 години са най-застрашени от тежко протичане на болестта.

С решение на държавното управление всеки български пенсионер и жителите във възрастовата група над 65 години, с завършен цикъл на имунизация и сложена бустерна доза, ще получи еднократна добавка в размер на 75 лв., която ще бъде изплатена със идната му пенсия. За тези, които към този момент имат сложени две дози, финансовият тласък ще бъде изплатен след слагането и на третата, бустерна доза. Парична добавка ще получат и всички пенсионери, които в интервала 01.01.2022 година – 30.06.2022 година стартират своя имунизационен курс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР