Националната опера и балет ще гостува в Пловдив с три

...
Националната опера и балет ще гостува в Пловдив с три
Коментари Харесай

Пламен Карталов: Горди сме, че ще представим три спектакъла на Националната опера в Античния театър

Националната опера и балет ще гостува в Пловдив с три от най-актуалните си представления през месец август.
Прочетете още
" За мен е особена чест и неспокойствие да бъда тук в тази възрожденска къща. Нямаше по какъв начин да откажем да представим планове на Античния спектакъл. С горделивост ще изиграем спектакли от три жанра - опера, балет и мюзикъл. Много се трудим да възрпитаваме оперна аудитория от най-ранна възраст, само че в този момент - през лятото, е време за по-класически репертоар. Преди години идвахме с мюзикъла " Mamma Mia " и тогава Античният спектакъл бе цялостен, а публиката възторжена. Затова взехме решение да го изиграем още веднъж в две следващи вечери на 6и 7 август от 20.30 ч. Радвам се, че получихме особено позволение от създателите да разработим своя идея за спектакъла, да предложим друга театрална интерпретация на великите песни на АББА. Второто заглавие е оперно – „ Кармен” от Бизе, също е с по-различно режисьорско решение. Когато гостувахме в Япония с него, предизвикахме доста овации. Има спектакъл на маските, чувство за спектакъл „ но”. Хорът влиза в ролята на наблюдаващ и коментатор, а не участник в действието. Декорите ни ще паснат доста добре на Античния спектакъл и ще се получи добър синтез сред артистите на сцената и публиката на трибуните.

Третото заглавие е на балетния театър „ Хиляда и една нощ” на фантастичния хореограф Елдар Алиев. Щастлив съм, че той предложения солистите, които и пловдивската аудитория ще гледа, Марта Петкова и Цецо Иванов да играят в неговия театър в Мариинския спектакъл в Санкт Петербург. Този театър е въздействащ ситтез сред постановка, хореография и висше балетно изкуство”, сподели акад. Пламен Карталов по време на конференцията за идния гастрол, която се организира в къща „ Иван Черноземски”.

Директорът на Националната опера и балет акцентира, че е доста хубаво, че трупата ще гостува под тепетата, тъй като: „ Пловдив се трансформира в същинска столица на културата, толкоз напред отидохте с самодейностите и събитията, които се организират тук”.

Маестрото се върна обратно в годините, когато е идвал да слага в Пловдив „ Ивайло” и „ Четиримата грубияни”, а тъкмо тогава екипът на археолога Елена Кисякова е разкривал Античния спектакъл.

„ Сега това е най-красивата открита сцена в България, на която се случват доста събития”, разяснява още Карталов. Той да вземем за пример останал мощно впечатлен от работата на Стефано Пода в „ Орфей и Евридика”, тъй като е хубаво за публиката да се случват такива мощни спектакли с дръзки хрумвания.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР