Националната лаборатория Лорънс Бъркли“ (LBNL), в рамките на проекта Materials

...
Националната лаборатория Лорънс Бъркли“ (LBNL), в рамките на проекта Materials
Коментари Харесай

В лабораторията LBNL специализиран изкуствен интелект работи върху създаването на нови полупроводникови материали

Националната лаборатория „ Лорънс Бъркли “ (LBNL), в границите на плана Materials Project, реши да организира неповторим и огромен опит. Те са комбинирали изкуствен интелект и роботика, с цел да основат нови субстанции, които съгласно създателите на този забавен план ще основават нови полупроводникови материали и ще подобрят произведения като електродите за акумулатори и катализаторите.

Лабораторията е сглобила апаратура, наречена A-Lab, която да извърши тази работа. „ Мозъкът “ на машината, под формата на логаритми с изкуствен интелект, предвижда оптималния набор от съставни елементи за бъдещия материал, до момента в който роботизираната ѝ част основава напълно действителен физически пример.

Според Гербранд Седер, един от участниците в плана, и преди са правени опити да се автоматизира процесът на основаване на нови материали. При тези опити обаче съставените елементи са били смесвани на инцидентен принцип. Използването на изкуствен интелект прави процеса сходен на този, с който се занимават химиците. Добре подготвената невронна мрежа прави лични догатки за структурата на бъдещия материал въз основа на личното си схващане за химията. Изкуственият разсъдък показва кои съставни елементи да се вземат, дали да се смесят с други субстанции, дали би трябвало да се работи в газова среда и дефинира какъв брой дълго да се изпича полученото вещество и при каква температура. На базата на получените резултати изкуственият разсъдък продължава да се самообучава.

По време на тестванията инсталацията A-Lab е основала 40 нови материала.

„ През изтеклите шест месеца сътворих повече материали, в сравнение с през целия си живот “ – съобщи Гербранд Седер,

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР