Националната галерия в София получи дарение от 1,84 млн. лв.

...
Националната галерия в София получи дарение от 1,84 млн. лв.
Коментари Харесай

Българка от Австралия дари близо 2 млн. лв. на Националната галерия в София

Националната изложба в София получи подаяние от 1,84 млн. лева (1,44 млн. австралийски долара) от наша родолюбива сънародничка. Сумата е част от наследството на Маргарита Занеф, родена в България и умряла през 2016 година в Австралия, оповестиха от Министерство на външните работи.

Маргарита Занеф емигрира в Австралия през 60-те години на XX век дружно със брачна половинка и сина си. В оставеното от нея наследство половината от сумата след продажбата на недвижимото й имущество се подарява на Националната изложба в София, а останалата половина – на намиращата се в Сидни Художествена изложба на Нов Южен Уелс.

По думите на юрист Уоруик Дън от адвокатската фирма “Biddulph & Salenger”, изготвила наследството и направила разпоредителните дейности с наследството, Занеф е била огромен обожател на изкуството, усещащ смисъла му за обществото. Дарила е половината от сумата на българската изложба като патриотичен жест към родната си страна, а останалата половина – на австралийската изложба, с благодарност към страната, която я е приела и в която е прекарала огромна част от живота си.

Сумата по дарението е била преведена преди дни по сметката на Националната изложба.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР