Националната електрическа компания (НЕК) чака да получи пари от 13

...
Националната електрическа компания (НЕК) чака да получи пари от 13
Коментари Харесай

13 търговци на ток дължат пари на НЕК

Националната електрическа компания (НЕК) чака да получи пари от 13 търговци на ток, които към този момент са просрочили своите отговорности.

Справката бе оповестена през вчерашния ден от компанията, само че от листата не излиза наяве кой какъв брой дължи и тъкмо от по кое време са тези борчове. Някои от компаниите са част от " непрекъснатото наличие " в черния лист на длъжниците. Четири от сдруженията - " Тошел 92 ", " Ар си пауър енерджи ", " Кей ар джи " и " Фючър енерджи ", към този момент са отстранени от енергийния пазар, написа в. " Сега ".

Последната компания бе измежду претендентите за покупката на ЧЕЗ. Именно " Фючър енерджи " дружно с индийски сътрудник подаде най-високата оферта за закупуване на активите на ЧЕЗ-България. В последния миг обаче компанията изненадващо изпадна в несъстоятелност.

Сред огромните длъжници на НЕК е и държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Отчетът за третото тримесечие на годината демонстрира, че дълготрайните отговорности на компанията към така наречен свързани лица са за към 196 млн. лева, което е растеж спрямо година по-рано. Тогава тецът е дължал на свързани лица 181 млн. лева

Фактът, че НЕК не съумява да си събере просрочията от търговците на ток, е проблем, тъй като по този начин и самата тя изпада в усложнение, когато би трябвало да заплаща на производителите. Към края на септември дълготрайните отговорности на НЕК порастват до над 3.02 милиарда лева по отношение на 2.93 милиарда лева година по-рано, демонстрира информация в доклада на компанията. До септември НЕК регистрира загуба от към 90.9 млн. лева - понижение с 63.3 млн. лева по отношение на същия интервал на 2016 година, когато компанията бе на минус от 154.8 млн. лева

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР