Националната агенция за приходите ще отговоря за издаването на лицензи

...
Националната агенция за приходите ще отговоря за издаването на лицензи
Коментари Харесай

Управляващите прехвърлят горещия картоф с хазарта на НАП

Националната организация за приходите ще отговоря за издаването на лицензи на сдруженията, които желаят да провеждат хазартни игри. Това планува промени в Закона за хазарта импортирани от парламентарната група на ГЕРБ. Поправките ще бъдат прегледани на второ четене в четвъртък от Комисията по бюджет и финанси.

Първоначалната концепция на ръководещите бе да се сътвори Агенция за
хазарта към Министерския съвет, а Държавната комисия по хазарта да бъде закрита. Втората концепция остава, само че вместо основаването на нова конструкция, в този момент отговорностите за хазартния бизнес се трансферират към Национална агенция за приходите.

"Активите, пасивите, архивът, както и другите права и отговорности на закритата Държавна комисия по
хазарта, се дават на Националната организация за приходите ", са записали в своя законопроект председателката на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова и нейните сътрудници вносители.

Управляващите стимулират извъртането си с аргумента, че Национална агенция за приходите има доста по-голям запас като надзорен орган и може да се оправи с промишленост, която генерира оборот от няколко милиарда лв. годишно. Приходната организация разполага с подготвени инспектори и специалисти, с ясно написани процедури за контрол.

Скандалите към Васил Божков разтресоха радикално Държавната комисия по
хазарта, която следва да бъде закрита.

Неотдавна финансовият министър Владислав Горанов, който се чака да се раздели с поста си, откакто министър председателят Борисов изиска оставката му, регистрира, че за пет години (от 2015 до 2019 г.) ДКХ е направила 3100 инспекции, установила е 350 нарушавания, за които са наложени и наказания за 1.4 млн. лв.. Смайващо е обаче, че нито една от тези инспекции не е открила, че хазната е лишена от 700 млн. лева поради неплатени такси от фирмите на Васил Божков.

"Защитната теза " на обвинения и укриващ се в Дубай предприемач Васил Божков е напълно друга. Божков твърди, че не дължи и стотинка на хазната, а "благоприятното отнасяне " от ДКХ е реализирано със единодушието на ръководещите и в резултат на "такса помагане " за тях.

Нещо повече, в сигнал до прокуратурата някогашният
хазартен монополист написа, че за три години е предал персонално на премиера Борисов и на министър Горанов над 60 млн. лв.. Отделно Божков прецизира, че той не е съветвал хазартния си бизнес с хазартната комисия, а персонално с Владислав Горанов. Очаквано ръководещите отхвърлиха тези обвинявания

"Пликовете с милионите на Божков не са стигали до мен. Всеки човек има право да си приказва каквото си желае. Досега не съм си разрешавал мнения по тази тематика и няма повече да разясня. И пред прокуратурата заявих, по време на разпитите, че сходни изказвания са евентуално разследване на характерните климатични условия, при които сега се намира обвиненото лице ", сподели преди дни Горанов.

Промени в Закона за
хазарта внесе и зам.-председателят на Народното събрание и водач на НФСБ Валери Симеонов. Законопроектът му предвиждаше мощно съкращаване на казината и игралните зали. Предложението на водача на НФСБ бе игрална зала или казино да има единствено в петзвездни хотели, в националните курорти, както и на не повече от 20 километра от граничните пунктове на страната. Идеите му обаче бяха отхвърлени както от част от депутатите от ГЕРБ, от браншови организации, по този начин и от редица спортни клубове, отпред с "Лудогорец " на Кирил Домусчиев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР