Националната агенция за приходите (НАП) има уверенията на петролния бранш,

...
Националната агенция за приходите (НАП) има уверенията на петролния бранш,
Коментари Харесай

Повечето големи бензиностанции се очаква да дават отстъпката от 25 ст.

Националната организация за приходите (НАП) има уверенията на петролния отрасъл, че множеството огромни бензиностанции ще дават отстъпката от 25 ст. за литър гориво от събота.

Всяка бензиностанция сама ще преценя дали да дава отстъпката от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, природен газ (метан) или пропан-бутан (втечнен нефтен газ LPG). Това е планувано в актуализацията на Бюджет 2022, която влиза в действие след среднощ в събота - 09.07, оповестиха от Национална агенция за приходите.

Агенцията предлага на жителите, преди да заредят гориво, да попитат в обекта дали се ползва отстъпката от 25 ст. на литър.

Компенсацията ще се дава за зареждане на леки коли - категория М1, мотопеди или мотоциклети от категория L, благосъстоятелност на физически лица, като те би трябвало да показват дребния ваучър на транспортното средство, с цел да употребяват отстъпката, припомнят от Национална агенция за приходите. Друго значимо изискване по тази причина е и типът гориво да е с най-ниската цена.

Отстъпката ще се начислява като понижение от крайната цена при заплащане за зареденото количество на касата, без значение дали това ще стане в брой или с банкова карта. За горивото с отстъпка бензиностанцията ще издава уголемен фискален бон, в който ще са вписани регистрационния номер на транспортното средство, тип и количество на зареденото гориво, както и цената на облекчението.

" Гражданите ще могат да се възползват от плануванаъа отплата още в ранните часове на 9 юли. Няма да има ограничавания в количеството на горивото и броя на зарежданията. Съветваме хората, преди да заредят, да попитат в бензиностанцията дали в обекта се дава отстъпката. Имаме уверението на сектора, че в множеството огромни обекти ще се дава компенсацията ", сподели заместител изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов.

Бензиностанциите няма да сменят софтуера, с цел да дават облекчението. Всяка електронна система с фискална памет (ЕСФП), която се употребява за отчитане на продажбите в обектите за зареждане на гориво, е изпитана и утвърдена с функционалност за вписване и отчитане на отстъпка. Това значи, че не е належащо Национална агенция за приходите да дава програмен продукт на крайните разпространители, с цел да дават те компенсацията, подсетиха от приходната организация.

За да си получат сумите за компенсацията, крайните разпространители следва да сформират обособен доклад за издадените разширени фискални бонове (фактури), както и протокол, с който да начислят Данък добавена стойност за осъществените доставки на гориво с отстъпка през съответния месец и да ги включат в дневника си за продажби. Заедно с това, до 14-то число на месеца, идващ месеца на даване на обезщетенията, е належащо да подадат по електронен път пред Национална агенция за приходите декларация, с която да изискат предоставените обезщетения.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР