Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките

...
Националната агенция за приходите (НАП) е запорирала имотите и сметките
Коментари Харесай

„Барселонагейт“: НАП е запорирала имотите на Георги Йовчев, не е декларирал 1,7 млн. лв.

Националната организация за приходите (НАП) е запорирала парцелите и сметките наГеорги Йовчев– татко на обитателката на “Къщата в Барселона ”Борислава Йовчева, написа. Той дължи 267 171 лева налог за недекларирани 1,7 милиона лв., за които не е дал пояснение от кое място ги има. Това откри наша инспекция в Имотен указател и Агенцията по вписванията. Наложената от Национална агенция за приходите забрана е станала в края на 2021 година, съвсем година след обявата на “Ел Периодико ”, която извади нескрито следствие на испанската прокуратура за пране на пари с присъединяване на тогавашния министър председател Бойко Борисов.

Как се стигна до #Барселонагейт

Припомняме, че още през 2016 година взаписите “Яневагейт ” се появи информацията за жена, с коятоБойко Борисовима връзка и към която е бил извънредно благосклонен. Съдия Янева тогава споделя, че Борисов ѝ купил къща в Барселона за1,5 милиона евро. Впоследствие стана ясно, че тази жена еБорислава Йовчева. За нея се твърди, че тя е майка на дете на Борисов.

Но за сантиметналната връзка на Борисов в Йовчева има и по-ранни изявления, да вземем за пример в във в. Марица от ноември 2013 година, в която има фотография от футболен мач на Борисов и брата на Борислава Станко Йовчев. Снимката е илюстрирана със заглавието “Семейни войни – Бойко излиза против шурея си ”.

Информацията за скъпата къща беше изнесена в анонимни видеоклипове, оповестени през лятото на 2018 година, които се базират на документи от испанските регистри. На съображение на тези обстоятелства ГД-БОЕЦ сезира испанската прокуратура през посолството на Испания в София. Няколко месеца по-късно, през март 2019 година, сдружението сезира и каталунската полиция MOSSOS d’Escadra със същия сигнал. БОЕЦ внесе сигнал и в КПКОНПИ, а депутатката Елена Йончева подаде сигнал за същите изказвания в прокуратурата през май 2019 година

Разследването на испанския всекидневник “Ел Периодико ” разкри, че с изключение на къщата, чиято цена се оказа над 3 млн. евро, Йовчева ръководи и бутик на пъпа на Барселона – фирмен магазин на първокласната италианска марка “Шервиньо ”. Във компанията с бутика дял от 850 хиляди евро има нейния татко Георги Йовчев, който по специалност е водопроводчик. Още 850 хиляди евро от капитала са импортирани от офшорка, обвързвана с доближения до Борисов Йордан Христов.

След разкритията на “Ел Периодико ” бутикът беше експресно опразнен, а компанията трансферирана на доближената до ГЕРБ Росица Велкова. Последва още едно прекачване на компанията към брачната половинка на “личния хиромант ” на Борисов.

Публикацията провокира нови сигнали от БОЕЦ този път и против бащата Георги Йовчев, чието замогване е необяснимо.

Дълго време никой не попитаБойко Борисовдали той е бащата на детето на Йовчева, което съгласно испанските проверяващи няма формален втори родител. На 12 септември 2020 година въпросът му беше заложен от журналистката на Биволъ Вилдан Байрямова. Борисов отхвърли и очевидно раздразнителен приключи брифинга за медиите.

Преди година от Испания препратиха следствието за пране на пари до Министерство на вътрешните работи и българската прокуратура по подсъдност. Прокуратурата се направи на разсеяна, само че Бойко Рашков разгласи през февруари 2022 година, че данните са получени в Министерство на вътрешните работи и по този начин принуди Специализираната прокуратура да стартира инспекция. Сега делото е в Софийска градска прокуратура.

Национална агенция за приходите: Йовчев е забогатял незнайно по какъв начин с 1,7 милиона лв.

Първата информация за формираните от Национална агенция за приходите данъчни инспекции пристигна след въпроси по ЗДОИ от гражданско съдружие БОЕЦ. Наша инспекция в портала за електронни услуги на НАПустанови, че към 25.03.2023 година данъчните проверки на обвързваните с “Барселонагейт ” лица не престават да се мотаят. Сроковете непрекъснато се удължават, само че след това отново не се съблюдават.

Проверка на BIRD.BG в Имотен указател откри, че наложената от Национална агенция за приходите забрана върху парцелите на бащата на “Мис Бикини ” Георги Йовчев е станала в края на 2021 година с разпореждане № С210022-023-0003081/12.11.2021 година

От постановлението за обезпечителни ограничения на Национална агенция за приходите, издадено на 16.11.2021 година, излиза наяве, че на Георги Йовчев е направена проверка и е открито, че единствено за 2015 година той е получил недеклариран приход 1 711 351,25 лева Това подхожда на дяловете му в испанската компания с бутика Ema BG S.L.

Дължимият налог с лихвите все още на постановлението е 267 171 лева За да обезпечи това взимане, Национална агенция за приходите запорира парцелите в София и Сандански и банковата сметка на Йовчев в ОББ, в която има 209 903 лева Към днешна дата лихвите, които дължи “тъста на Борисов ” евентуално са нарастнали с още 100 000 хиляди лева

Така се удостоверяват изнесените данни в следствието на испанската прокуратура за пране на пари в частта им за Йовчев. Българските прокурори обаче не бързат с делото. По информация на BIRD.BG се чакат още данни от проверки на Национална агенция за приходите и инспекцията надали ще завърши преди края на годината, макар оптимистичните изказвания на самия основен прокурор Иван Гешев. В края на януарив изявление по БНТтойсъобщи, че въпросът #Барселонагейт и следствието за кюлчетата и пачките в чекмеджето на Борисов ще бъдат завършен до края на февруари.

Документи:











Сградата, в която е запорирания парцел на Йовчев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР