Националната агенция по приходите (НАП) прави данъчна ревизия на двата

...
Националната агенция по приходите (НАП) прави данъчна ревизия на двата
Коментари Харесай

Приходната агенция прави ревизия на посредниците в тол системата

Националната организация по приходите (НАП) прави данъчна проверка на двата национални снабдители на услуги (НДУ) за тол системата. Това стана ясно от изявление на районния министър Андрей Цеков и се случва месец, откакто приходната организация получи достъп до системата.

Новината идва няколко дни, откакто министърът разгласи, че страната не разполага с изходните кодове за тол системата, която бе засекретена от служебния кабинет в края на 2022 година и от този момент е обект от националната сигурност.

В момента въпросните снабдители са две. Това са " Интелигентни трафик системи " ЕАД и " Диджитол Смарт Инфраструктура ". Те получават комисиони в размер на 7% от всяка трансакция, защото се явяват медиатори сред Агенция " Пътна инфраструктура " и ползвателите на леки и тежки транспортни средства. В началото на годината стана ясно, че те са получили повече от 110 млн. лева комисиони от старта на системата през 2019 г.

Темата за действието на тол системата и събираемостта от години е гореща тематика. За цялостна проверка упорстват превозвачите. В началото на годината даже някогашният транспортен министър Христо Алексиев съобщи, че страната не получава данни за събраните тол такси, като разчита само на НДУ-тата за информация. По думите му системата не работи дейно.

Министър Цеков изясни, че в никакъв случай прогнозите за приходите на тол системата не дават отговор на действителната събираемост. Тя даже мъчно надвишава 50- 60%. Причините би трябвало да се изследват, а данъчната проверка в НДУ-тата също ще даде отговори. Той разяснява, че когато има спомагателни национални снабдители, събираемостта може да се усъвършенства и заяви, че е пред завършване на контракт с нов участник, който чака за регистрация повече от година. Министърът обаче не даде повече детайлности.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР