Национален протест на медиците се провежда в момента в София.

...
Национален протест на медиците се провежда в момента в София.
Коментари Харесай

Медиците излязоха на национален протест с искане за по-високо заплащане

Национален митинг на медиците се организира сега в София. Основното искане е по-високо възнаграждение. Организатори на митинга са КНСБ и Българската асоциация на експертите по здравни грижи. Как протича митингът и за какво не всички съсловни организации са се присъединили вижте в директното включване на Мая Димитрова.

На Световния ден за заслужен труд на митинг излязоха синдикални и съсловни организации. В момента уредниците на митинга са на среща със здравния министър Кирил Ананиев и вице-премиерът Томислав Дончев, на която ще се обсъдят всички претенции, които са минимална заплата за медицинските сестри от 900 лева в общинските лечебни заведения, 950 лева в университетските лечебни заведения и надлежно 1100 и 1200 лева стартова заплата за лекарите. Заплатите са контрактувани в груповия трудов контракт, само че не са изпълнени, оповестява КНСБ.
Д-р Иван Кокалов - вицепрезидент на КНСБ: Ако влязат в допълнение може би над 200 милиона в касата особено за болничното опазване на здравето мисля,че 99% ще бъдат достигнати равнищата, защото знаете разликата на обособените лечебни заведения. Милка Василева - ръководител на Българска асоциация на експертите по здравни грижи: Разпределението на средствата за възнаграждение е непрозрачно и на индивидуален принцип. Искаме правила, желаеме и надзор.Би трябвало да има точни съотношения в заплащането сред доктор, сестра, санитар и не тъкмо в тези стойности, които са дадени в методиката.
Част от медицинските сестри се разграничиха от митинга на синдикалистите, тъй като съгласно тях това са организации, които обслужват статуквото. Протестът не е подсилен и от Българският лекарски съюз, Сдружението на общинските лечебни заведения, Асоциацията на студентите лекарски асистенти, както и от пациентски организации.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР