Национален план за възстановяване ПолитикаСанкции заплашват България заради завода за

...
Национален план за възстановяване ПолитикаСанкции заплашват България заради завода за
Коментари Харесай

Еврокомисията отложи одобрението на Плана за възстановяване на България

Национален проект за възобновяване ПолитикаСанкции заплашват България поради завода за акумулатори край Стара ЗагораЕвропариВасилев показа съвсем нов План за възобновяване
Европейската комисия удължи с още един месец периода за утвърждение на Националния проект за възобновяване и резистентност на България. Това се случва макар неколкократните уверения на вицепремиера по европейските въпроси Асен Василев, че документът ще бъде механически утвърден от Европейска комисия през днешния ден, 15 март. Сега новият период е 15 април, стана ясно на конференция на Европейската комисия през днешния ден.

Българският проект претърпя доста промени – първо от служебния кабинет, а по-късно и от новата постоянна власт. В последните три месеца кабинетът " Петков " работи интензивно по документа, като най-голямата разлика по отношение на предходните няколко разновидността е „ скъсването “ с газа и заменянето му с геотермални източници на сила и голям комплекс за акумулатори, който да съхранява тази сила при остатък.

Идеята е той да бъде построен с съоръжение, създадено в планувания цех за акумулатори край Стара Загора. Миналата седмица от опозицията разкритикуваха концепцията, защото по този начин се основава дискриминация за евентуални други участници в процедурата. От ГЕРБ показаха, че България евентуално ще бъде глобена за този дискриминационен метод от страна на държавното управление, а Василев съобщи, че е подготвен да понесе глобата.

Новият краен период значи, че Европейската комисия и българските държавни управления - служебното и непрекъснатото на Кирил Петков - за четвърти път отсрочват утвърждението.

Продължаваме градивната обмяна на отзиви с българските управляващи и сме покрай завършване на оценката на българския народен проект “, съобщи говорителката на Комисията Веерле Нойц.

През декември 2021 година тогавашният длъжностен вицепремиер Атанас Пеканов, отговарящ за еврофондовете, съобщи, че Европейска комисия има 43 забележки по документа, две от които съществени. Те се отнасяха до промяната на Българския енергиен холдинг и неговата конструкция, както и до върховенството на закона.

След редица рецензии в петък следобяд Василев показа образно плануваните промени, направени от него и екипа му по документа. Сред тях обаче по този начин и не бе включено нищо, обвързвано с промени по повод върховенството на закона и механизма за отчетност на основния прокурор.

Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР