Натрупването на протеина алфа-синуклеин в мозъка е свързано с някои

...
Натрупването на протеина алфа-синуклеин в мозъка е свързано с някои
Коментари Харесай

Учени обявиха обещаващ напредък за диагностика на болестта на Паркинсон

Натрупването на протеина алфа-синуклеин в мозъка е обвързвано с някои форми на заболяването на Паркинсон , удостовери проучване на американски учени, представено от Агенция Франс Прес.

Резултатите от проучването дават вяра за ранна диагноза на заболяването. 

Повишеното съществуване на този протеин в гръбначно-мозъчната течност е " доста прецизен индикатор за идентифициране на типичните форми на заболяването на Паркинсон ", пишат откривателите, ръководени от Андрю Сидероф в сп. " Лансет Нюролъджи ".  

Болестта на Паркинсон, дружно с заболяването на Алцхаймер , е едно от главните болести, засягащи мозъка. Все още значително не е известно какво а предизвиква това  подло заболяване, при което пациентът последователно губи способността си да се движи.

Известни са няколко фактора, свързани със болестта. Сред тях са алфа-синуклеиновите натрупвания. 

Публикуваното в този момент проучване е първото по рода си , осъществено със стотици пациенти. То удостоверява, че нараснало съществуване на този протеин може значително да разпознава болестта.

Резултатите обаче са нееднозначни. При пациентите с генетична разновидност, известна като LRRK2, обвързвана с някои форми на Паркинсон, съществуването на такива натрупвания е по-малко систематично.

Във всеки случай основаването на " биологичен " тест за заболяването на Паркинсон, която понастоящем се диагностицира единствено по забележимите признаци , към момента е надалеч. По-специално, би трябвало да бъде открито дали методът работи също толкоз добре с кръвни проби, които са доста по-лесни за осъществяване от проучването на гръбначно-мозъчната течност.

Това проучване " слага основите за биологичната диагностика на заболяването на Паркинсон ", пишат Даниела Берг и Кристин Клайн в коментар, също оповестен от " Лансет Нюролъджи ", които не са взели участие в проучването.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР