Натрапчивото усещане за безкрайно дежавю̀ ( в превод от френски

...
Натрапчивото усещане за безкрайно дежавю̀ ( в превод от френски
Коментари Харесай

Обгрижват горските с...16 милиона

Натрапчивото чувство за безпределно дежавю̀ ( в превод от френски - към този момент видяно) в нашенските модели на ръководства от ден на ден се задълбочава.Според тълкованията „ déjà-vuе “ е прекарване, при което човек се усеща сигурен, че към този момент е виждал или преживявал някаква обстановка, макар че точните условия към предходна сходна са неразбираеми. Една от хипотезите за това положение е, че дежавю-то се дължи на

химичен дисбаланс на мозъка.

Очевидно обаче, този „ дисбаланс “ се оказва много потребен за избрани управнически решения, при които едни и същи избранници на властимащите от години пълнят своите (а може би и нечии "партньорски ") джобове.

В настоящия случай - за следващ път шефът на Югозападното държавно дружество - инж. Дамян Дамянов утвърждава и подписва контракт с разследваната преди години от прокуратурата компания „ Аполо “, която явно е „ абонирана “ да обгрижва работещите в горското дружество с дрехи и обувки (тема с която „ Банкеръ “ се е занимавал нееднократно).

Този път става дума за поръчка на стойност над 16 млн.лв. с Данък добавена стойност.

Подготовката за нея стартира в последния работен ден на предходната година, излиза наяве от оповестеното решение, което носи дата – 31 декември 2018 година. В същия ден е оповестена и самата поръчка (№ 02724-2018-0123), демонстрират документите, оповестени от Агенцията за публични поръчки. Очевидно горските началници в началото са имали желание да похарчат още по-крупна сума за облеклото на своите чиновници, защото посочената планирана стойност на поръчката в решението е 25 800 000 лева без Данък добавена стойност или над 30 млн.лева.

Дали, тъй като началниците на горите са решили, че

„ пресоляват манджата “,

или пък са решили да потвърдят „ икономии “ ( а може би по друга причина), сумата по контракта е доста понижена.

В същото време много любопитно, да не кажем смехотворно е случилото се при избора на реализатор.

Според документите, с които „ Банкеръ “ разполага “, на 5 февруари тази година Комисията, назначена със заповед на Дамянов в същия ден ( РД-07-133/05.02.2019 г.) е „ записала “ заявките за присъединяване в процедурата на двама участници: „ Аполо “ ООД (документите са импортирани на 4 февруари в 14.39 ч.) и на „ Сивен България “ ООД, което пък е внесло документите си за присъединяване час след съперника си. Това е записано в протокола ( №1) на комисията. От него се рабира, че офертите и на двете компании са отворени, само че комисията е взела решение „ да продължи работата си в закрито съвещание

Какво е мъдрено там се схваща от втория протокол на комисията, формиран двадесет дни по-късно (от 28 февруари), когато арбитрите откриват пропуски в документите на „ Сивен България “ ООД. Един от тях е,че са посочени оборотите на сдружението са за трите последни години – 2016-а, 2017-а и 2018-а, а трябвало да дават документи за 2015-а, 2016-а и 2017 година. Независимо, че компаниите са подали документите си през 2019-а, когато действително 2018-а е завършила като финансова година...?!

Това дава съображение на комисията в състав: ръководител инж. Димитър Димитров (зам.директор ) и членове началникът на отдел „ Правен “ Мария Мудева, старши специалистът Елена Тренчева, счетоводителят Петя Бобошевска и външният специалист по „ технология на химическите нишки и текстилно облагородяване “ инж. Диана Видинска две седмици по-късно ( на 14 март) да отстранят компания „ Сивен “ от присъединяване в „ открития конкурс “ по възлагане на публичната поръчка.

Така 21 март за любимец публично е провъзгланена компания „ Аполо “. След като „ конкуренцията “ е отстранена, няма неприятно и цените да бъдат без конкуренция.От документа с препоръчаните от „ Аполо “ цени, с който „ Банкеръ “ разполага излиза наяве, че мембранна шуба (канадка) с топла вата да вземем за пример ще бъде направена против скромната сума от...356 лв.. Справка в уеб страниците на международно известни компании демонстрират, че сходна дреха коства директно сили 200-250 лв..

Костюм - сако и два панталона, пък е препоръчан на цена 439 лв.. Зимните ризи, които компанията е предложила да създаде за горските са по близо 50 лв. (48.50), без значение че става дума за голяма поръчка от 7842 бройки?

Термобельото, с което ще се топлят през студените дни горските чиновници също е с много висока цена - 109 лв..Цената е равна на тази, по която се оферират такива продукти в първокласните и фирмени магазини за...ски-оборудване.

Тези и още много любопитни детайлности могат да се видят в ценовото предложение на

„ безконкурентната „ компания „ Аполо “

за облеклата на нашите горски чиновници.

Явно Комисията, която е избирала без избор е била изключително впечатлена от тези „ неустоими “ ценови оферти и дава съображение на шефа на Югозападното държавно дружество - инж. Дамян Дамянов, да подпише договора с компанията на 9 май тази година, без значение, че действително конкурс не е имало.

В тази връзка дано напомним, коя е в действителност фирмата- любимец. Това е столичното сдружение с лимитирана отговорност "Аполо ", благосъстоятелност на Веска и Никола Цветанови.

Още през декември 2013 –а „ Банкеръ “ в своя обява под заглавие „ Горските - с обувки от "Маноло Бланик " описа по какъв начин по това време същото сдружение получи поръчка за близо 11 млн. лева (без ДДС).

Тогавашният шеф на същото това държавно дружество беше сложил едно меко казано дискриминационно изискване, с което допускаше до присъединяване в „ състезанието “ единствено компании - производители на дрехи и обувки, които могат да потвърдят, че "разполагат със свободни финансови запаси в размер на 4 млн. лв. "(!). Това и още куп утежняващите процедурата условия в последна сметка, в последна сметка сложиха компания „ Аполо “ в позиция на само вероятен избор...

Тогава наша инспекция откри, че за предоставените от частното сдружение обувки, предприятието е платило по 275 лева за чифт и по 33 лева за риза. Доказахме ( със снимков материал), че доставяните към този момент обувки освен че не са локално произвеждане, а са импорт от...Турция. А там цените на този тип артикули са доста по-ниски от тези на нашите....производители.

След тази наша обява прокуратурата сякаш хукна да прави инспекция. Дори в редакцията на нашето издание дойде някакъв дознател, чиито съществени въпроси бяха не към това дали изнесеното в обявата е истина, а от къде имаме информация и изнесените в текста данни...?!

Две години по-късно – през октомври 2015-а, явно бездействието на държавното обвиняване окуражи възлагащите поръчки за милиони за дрехи за горските да продължат с тази процедура. Съобщихме го в обявата си със заглавие „ Горските с облекла за 31 милиона “. Там още веднъж главен воин ( пардон - снабдител ) беше компания "Аполо " ООД. В различен текст, оповестен през януари 2016-а под заглавие „ Харчове без контрол “ пък разказахме по какъв начин тъкмо е била извършена тази поръчка и за следващ път изнесохме обстоятелства, които посочваха „ лукса “, с който горските началници обличат чиновниците си.

Явно обаче, всичко това не прави изключително усещане на тези, които сякаш би трябвало да се грижат публичния запас да отива за публични потребности.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР