НАТО започна редовните си учения за ядрено възпиране в Западна

...
НАТО започна редовните си учения за ядрено възпиране в Западна
Коментари Харесай

Започна учението на НАТО „Steadfast Noon“ за ядрено възпиране

НАТО стартира постоянните си учения за нуклеарно въздържане в Западна Европа. Тази година те се назовават " Steadfast Noon ". Алиансът акцентира, че " рутинната, повтаряща се подготвителна активност " е била планувана преди Русия да нахлуе в Украйна и не е обвързвана с актуалната обстановка. Учението ще продължи до 30 октомври, съобщи БГНЕС.

В учението " Steadfast Noon " вземат участие 14 страни и до 60 самолета от разнообразни видове, в това число изтребители от четвърто и пето потомство, както и самолети за наблюдаване и самолети-танкери. Както и в предходни години, в учението ще вземат участие американски стратегически бомбардировачи B-52; тази година те ще летят от военновъздушната база Минот в Северна Дакота.

Тренировъчните полети ще се организират над Белгия, която е хазаин на учението, както и над Северно море и Англия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли всевъзможни апели за преустановяване на учението, съобщи Агенция Франс Прес.

" Би било доста неправилен сигнал, в случай че внезапно отменим рутинно, от дълго време планувано обучение поради войната в Украйна ", съобщи Столтенберг предходната седмица.

" Трябва да разберем, че ясното, предвидимо държание на НАТО, нашата военна мощ, е най-хубавият метод да предотвратим ескалация ", добави той.

" Но ние оставаме бдителни ", добави Столтенберг.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР