НАТО трябва да откаже от приемането на Украйна, за да

...
НАТО трябва да откаже от приемането на Украйна, за да
Коментари Харесай

Проф. Сакс: НАТО трябва да се откаже от Украйна, за да има мир

НАТО би трябвало да откаже от приемането на Украйна, с цел да откри мир. Алиансът трябваше да бъде разхлабен още през 1990 година Провокациите на Съединени американски щати против Китай, изключително във връзка с Тайван, могат да доведат до война като тази в Украйна. Американската надменност към момента е в основата на външната политика на Съединени американски щати, макар че към този момент е напълно ясно, че живеем в многополюсен, а не в еднополюсен свят.

Това съобщи американският икономист проф. Джефри Сакс в изявление за китайското издание Global Times, съобщи Lenta.ru.

„ Това, от което Украйна в действителност се нуждае, са договаряния сред Съединените щати и Русия по въпросите на сигурността, в това число заричане, че НАТО няма да се уголемява, като одобри Украйна за член “, означи той.

Икономистът акцентира, че единствено в този случай Украйна може да бъде обезопасена и да реализира мир.

По думите му през 90-те години на ХХ век Съединени американски щати взеха решение, че ще продължат да уголемяват НАТО на изток, с цел да обкръжат отчасти или напълно Русия и по този метод да я отслабят. „ Разширяването на НАТО до Украйна и Грузия имаше за цел да обкръжи военноморския флот на Русия в Черно море, като отслаби военната мощност и геополитическата роля на Русия. Това е същият метод, който Англия употребява по време на Кримската война през 1853 година Това е главната причина за войната в Украйна “, разяснява икономистът.

Той акцентира, че НАТО е боен съюз, управителен от Съединени американски щати. „ Тъй като Съединени американски щати не са отбранителна, а нападателна мощ, подобен е и НАТО. НАТО е предприемал доста настъпателни дейности, като да вземем за пример в Сърбия-Косово, окупацията на Афганистан от НАТО, бомбардировките на Либия от НАТО, както и въоръжаването на Украйна от НАТО в марионетната война сред Съединени американски щати и Русия в Украйна “, показва проф. Сакс.

Той е на мнение, че Северноатлантическият алианс е трябвало да бъде разхлабен през 1990 година, като съгласно него, в случай че това се беше случило, историята щеше да бъде напълно друга – „ доста по-мирна, учредена на съдействие и продуктивна, с доста по-малко войни. „ НАТО трябваше да бъде сменен от ОССЕ – Организацията за сигурност и съдействие в Европа, която включва страните от Западна Европа, Източна Европа и някогашния Съветски съюз. С разпускането на НАТО и укрепването на Организация на обединените нации евентуално щяхме да избегнем пагубните „ войни по желание “ на Съединени американски щати от този момент насам “, счита икономистът.

„ Американският народ желае мир. Това е правилно даже макар пропагандата на боязън, създавана от държавното управление на Съединени американски щати. Обществеността не желае да продължаваме да въоръжаваме Украйна и се опълчва на войната на Израел в Газа. Като цяло Америка незабавно се нуждае от икономическо възобновяване вкъщи, само че военният бюджет продължава да се усилва и войните по избор на Съединени американски щати не престават “, разяснява още той.

Проф. Сакс е безапелационен, че американската надменност към момента е в основата на външната политика на Съединени американски щати, макар че към този момент е напълно ясно, че живеем в многополюсен, а не в еднополюсен свят.

Според него концепцията за разширение на НАТО в Азия е външнополитическа полуда, която отразява заблуждаващата надменност на чиновниците по сигурността на Съединени американски щати. „ Цялата концепция е в прорез с Договора за НАТО, който се отнася до отбраната на Северноатлантическия район. Провокациите на Съединени американски щати против Китай, изключително във връзка с Тайван, могат да доведат до война като тази в Украйна “, акцентира още икономистът, като добави: „ Очевидно е, че такава война би била трагична, опустошителна и застрашаваща оцеляването на човечеството. Разширяването на НАТО към Азия прави такава война по-вероятна. Ето за какво считам, че разширението на НАТО към Азия е самозаблуда. “

Източник " Критично "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР