НАТО смята агресивните действия на Русия и международния тероризъм за

...
НАТО смята агресивните действия на Русия и международния тероризъм за
Коментари Харесай

НАТО обяви Русия и тероризма за главни заплахи

НАТО счита " нападателните дейности на Русия " и интернационалния тероризъм за съществени закани за сигурността на своите страни-членки. Това се споделя в признатата декларация от срещата на върха на алианса. " Агресивните дейности на Русия са опасност за евроатлантическата сигурност, тероризмът във всичките му форми съставлява непрекъсната заплаха за всички нас ", се показва в документа.

В същото време ръководителите на страните от НАТО взеха решение да поддържат пълностоен разговор с Русия, като ускоряват защитата и въздържащата си роля, съобщи на заключителната конференция генсекът на пакта Йенс Столтенберг. По думите му НАТО е призовала Китай да вземе присъединяване в бъдещите съглашения за контрола над въоръженията. НАТО утвърди и спомагателните проекти за гарантиране на военната сигурност на Полша и Прибалтика. Освен това НАТО признава Космоса за сфера на оперативна активност на алианса.

НАТО може да има " положителни връзки " с Русия, съобщи президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп по време на срещата на НАТО в Лондон и добави, че френският му сътрудник Еманюел Макрон е склонен с него. Тръмп разгласи това по време на взаимна конференция с Макрон. " Агитирах за това (за положителните отношения), хората го харесват, считам, че руснаците биха желали да го видят ", уточни още Тръмп. На собствен ред Макрон акцентира, че стабилността в Европа зависи от разговора с Москва и изиска нова природа на връзките с Русия и стратегически разговор с нея. " Важно е да имаме стратегически разговор с Русия ", прикани той, само че и предизвести, че алиансът би трябвало да го направи внимателно.

Тръмп и Макрон се оповестиха и за нов контракт с Русия за стратегическите нуклеарни оръжия. " Те желаят да сключат контракт, както и ние, и мисля, че това би било ужасно нещо. Смятам, че това е едно от най-важните неща, които можем да създадем ", означи Тръмп. Според Макрон Европа би трябвало да стане част от това ново съглашение, което той дефинира като " фундамента на сигурността " след прекратяването на действието на Договора за очистване на ракетите със междинен обсег.

Говорителят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи пред публицисти, че Москва поддържа концепцията на Макрон за присъединяване на западноевропейските страни в договарянията за новия контракт.

В същото време сред обособени водачи в лондонската среща на НАТО прехвърчаха искри. Макрон удостовери визията си, че НАТО е в положение на " мозъчна гибел " и би трябвало да е наясно каква е главната й цел. Той посочи, да вземем за пример, че НАТО не може да реализира единодушие даже за актуалното определение на тероризма. Макрон също упрекна Турция, съдружник в НАТО, че " от време на време " взаимодейства с марионетки на " Ислямска страна " (ИД) и я разкритикува за закупуването на съветската ракетна система С-400. Тръмп от своя страна разгласи, че ще гледа да наложи наказания на Турция поради С-400.

Междувременно Тръмп се заяде със седящия до него Макрон и изиска Франция да одобри някои от хванатите бойци на ИД в Сирия: " Имаме голямо количество хванати бойци на ИД в Сирия. Много са от Франция, доста са от Германия, Англия. Те са най-вече от Европа... бихте ли желали някакви хубави бойци на ИД? Мога да ви ги дам. Можете да вземете всеки, който желаете. "

" Нека бъдем съществени ", отвърна му Макрон и продължи " Вярно е, че имате задгранични бойци, идващи от Европа, само че това е мъничко малцинство от цялостния проблем, който имаме. Проблем номер едно не са задграничните бойци. Това са бойците на ИД под надзор и имате от ден на ден и повече такива бойци поради обстановката през днешния ден "

Междувременно медиите предадоха за реализирана договореност по Сирия сред водачите на Англия, Франция, Германия (от една страна)и Турция от (друга). " Лидерите оповестиха, че работят за основаване на условия за безвредно, непринудено и трайно връщане на бежанците и че битката против тероризма във всичките му форми би трябвало да продължи ". Това задоволи Анкара, която преди срещата заплаши, че в случай че не получи поддръжка против кюрдските терористи в Сирия, няма да поддържа проекта за отбрана на Полша и прибалтийските страни от възможна офанзива на Русия. В последна сметка тя утвърди проекта.

Генсекът на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че общите разноски за защита ще набъбнат със $130 млрд през 2020 г и с $400 млрд през 2024 година.

На срещата за пръв път в своята история НАТО разиска ролята на една неевропейска страна - Китай. Възходът на Китай " носи благоприятни условия, само че и провокации. Ние виждаме възхода на Китай, в това число вложенията им в защитата. Китай е втората страна в света по военни разноски след Съединени американски щати и неотдавна сподели нови съвременни благоприятни условия, в това число нуклеарни оръжия ", съобщи Столтенберг.

Увеличаването на военните разноски на НАТО единствено удостоверява безпокойството на Москва от експанзионистичната активност на алианса, съобщи съветският президентски представител Дмитрий Песков. Той обаче добави, че Русия няма да се впуска в оръжейна конкуренция. " Нашата сигурност и паритета на стратегическата непоклатимост са обезпечени перспективно за доста години ", сподели Песков.

По-късно в сряда президентът ни Румен Радев взе присъединяване в среща на Тръмп с ръководители на Естония, Гърция, Литва Латвия, Полша, Румъния, Литва и Англия. Това са страни, изпълнили настояването му за увеличение на разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР