НАТО се обявява за максимално широко включване в европейски отбранителни

...
НАТО се обявява за максимално широко включване в европейски отбранителни
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: НАТО иска да включи в европейската отбрана и държави извън ЕС

НАТО се афишира за оптимално необятно включване в европейски отбранителни планове на страни, които не са част от Европейски Съюз, съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.
Той взе участие в среща на високо ниво за европейската защита и съдействие.
„ Обявяваме се за оптимално необятно включване в европейското отбранително съдействие на страни, които не влизат в Европейски Съюз ”, сподели Столтенберг, представен от БГнес.
„ Трябва да се помни, че след Брекзит над 80% от разноските за защита в НАТО ще се паднат на страни, които не са в Европейски Съюз ”, добави той.
Столтенберг подсети, че Англия е основна страна в НАТО с максимален боен бюджет след този на Съединени американски щати. „ Брекзит изобщо няма да повлияе на връзките на НАТО с тази страна, той единствено ще способства за консолидиране на алианса ”, заключи Столтенберг.
В продължение на десетилетия Англия блокираше всички отбранителни начинания на Евросъюза, смятайки, че те ще понижат ролята на Съединени американски щати в Европа.
Днес парадигмата е изменена. Европейски Съюз координира всичките си отбранителни начинания с НАТО и работи върху това, дейностите на двете организации да се допълват взаимно.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР