НАТО е клуб с постоянно членство, влезеш ли веднъж, оставаш

...
НАТО е клуб с постоянно членство, влезеш ли веднъж, оставаш
Коментари Харесай

НАТО - влезеш ли веднъж, оставаш завинаги, не могат да изгонят Турция

НАТО е клуб с непрекъснато участие , влезеш ли един път, оставаш вечно, в това число Турция .

Нахлуването на на Турция в Сирия породи съществени интернационалните рецензии , вбеси съдружници и повдигна въпроса дали оставането на страната в НАТО би трябвало да бъде преразгледано, написа Stars and Stripes.

Но даже и да има консенсус в НАТО за изгонването на Турция, 70-годишният боен съюз се сблъсква с основна спънка: не съществува механизъм в учредителната харта на НАТО за анулация на участие на страна.

Член 13 от Вашингтонския контракт на НАТО предлага метод страна да се откаже, само че мълчи по какъв начин да се изгони държава-членка: " След приключване на двадесет години от влизането на Договора в действие всяка от страните по Договора може да престане да бъде страна по него след приключване на една година от датата, на която нейното уведомление за денонсиране на Договора е било предадено на държавното управление на Съединените американски щати, което ще уведомява държавните управления на останалите страни по Договора за всяко складиране на такова уведомление за денонсиране ".

Републиканският сенатор Линдзи Греъм, в навечерието на офанзивата на Турция в Северна Сирия, съобщи, че ще " призове за суспендирането им от НАТО ", в случай че кюрдските сътрудници на Съединени американски щати в битката против " Ислямска страна " бъдат атакувани.

Подобни изказвания направиха тази седмица някои европейски политици и някогашни американски военни водачи , които споделят, че на нахлуването на Турция в Сирия би трябвало да се отговори със прекъсване или експулсиране от 29-членния НАТО.

Други интернационалните организации като Организацията на обединените народи и Европейския съюз имат законови механизми за прекъсване и даже премахване на членове, само че не и НАТО .

" Въпросът е издигнат няколко пъти преди , когато държанието на член на НАТО е в несъгласие с полезностите на алианса и духа на Вашингтонския контракт, като (минали) военни преврати в Гърция и Турция ", разяснява Хорхе Бенитес, специалист от НАТО в мозъчния център на Атлантическия съвет.

Ако НАТО в миналото реши да в профил член, то ще би трябвало да промени контракта си . А това би означавало приемане на единомислеща поддръжка от всички членове, в това число Турция .

В хода на историята на НАТО, членовете неведнъж изпадаха в недружелюбност и дебатите се въртяха за това по какъв начин да се оправят с непослушен съдружник.

През 1974 година съюзническите водачи дискретно разискват преустановяването на участието на Португалия в НАТО след ляв прелом. Вместо това, португалците бяха безшумно глобени и изключени от множеството действия на НАТО през 1974-1975 година

" Историята демонстрира, че НАТО се оправя с тези проблеми, като частно глоби държавата-член, нарушаваща полезностите на съюза, само че публично не приключва участието ", добавя Бенитес.

В последна сметка водачите на НАТО изчакват неодобряваните национални водачи да бъдат заменени от такива, които споделят полезностите на съюза .

" Важно е да се означи, че в тези случаи членовете на НАТО работят по-силно отвън съюза, посредством двустранните си връзки с държавното управление в нарушаване ".

Например Конгресът на Съединени американски щати прекъсна военната помощ на Турция, откакто се намеси в Кипър през 70-те години на предишния век. Турция отговори, като отхвърли американски достъп до военни бази в страната.

Актуален образец за това е Норвегия, която в четвъртък разгласи, че ще блокира износа на военна техника за Турция .

Вътре в НАТО има други стъпки, които съдружниците могат да подхващат, с цел да санкционират член , като отхвърлят информация и ги изключват от съвещанията на съюза.

От своя страна НАТО продължава да акцентира, че Турция е добър съдружник .

" Турция е скъп съдружник ", съобщи чиновник на НАТО, като приказва при нормалните условия за анонимност. " Имаме дълбоки връзки, които съдружниците построяват с десетилетия . "

На въпрос, дали алиансът ще изгони държава-член той изясни, че " това е предполагаем въпрос, който е въпрос се дефинира от всички страни по контракта ".
 Турция чака взаимност от НАТО в Сирия, купили С-400, да не чакат постоянно НАТО
Турция чака взаимност от НАТО в Сирия, купили С-400, да не чакат постоянно НАТО

Столтенберг хвали Турция за бежанците, обезпокоен е да не избягат пленени джихадисти
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР