НАТО и ЕС обявиха създаването на съвместна работна група, чиято

...
НАТО и ЕС обявиха създаването на съвместна работна група, чиято
Коментари Харесай

НАТО и ЕС създават съвместна работна група за защита на критичната инфраструктура

НАТО и Европейски Съюз оповестиха основаването на " взаимна работна група ", чиято цел е да ускори отбраната на сериозната инфраструктура пред заканите от страна на Русия. Това заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на взаимна конференция в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

" Днес слагаме началото на работна група на Европейски Съюз и НАТО за обезпечаване на устойчивостта на нашата сериозна инфраструктура. Европейски Съюз и НАТО ще работят дружно, с цел да разпознават заканите за нашата сериозна инфраструктура ", сподели тя.

Според нея това е нов фокус на съдействието, до който е довел саботажът на " Северен поток ". Европейски Съюз и НАТО ще работят в границите на тази група за отбрана на транспортната, енергийната, цифровата и галактическата инфраструктура на организациите, изясни тя.

Този ход идва след саботажната офанзива против подводните газопроводи " Северен поток " предходната година и в миг, когато двете организации се стремят да засилят съдействието си след нахлуването на Русия в Украйна.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че работната група ще събере специалисти от Европейски Съюз и НАТО, с цел да изследва уязвимостта на основната инфраструктура и да предложи способи за по-добрата ѝ отбрана.

" Видяхме саботажа на " Северен поток ", който сподели, че би трябвало да сме подготвени и да се противопоставим на този нов тип опасност ", съобщи Фон дер Лайен на среща с ръководителя на НАТО Йенс Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО съобщи, че двете страни " желаят да работят дружно по това да създадат сериозната инфраструктура, технологии и вериги за доставки по-устойчиви ".

" Това ще бъде значима стъпка към метода да създадем обществата си по-силни и по-безопасни ", съобщи Столтенберг.

Нахлуването на Русия в Украйна разклати европейския ред на сигурност и провокира апели за по-добра съгласуваност сред ръководения от Съединени американски щати боен алианс НАТО и Европейски Съюз. Двете организации - които имат общо 21 члена - във вторник подписаха заричане за съдействие, с цел да повдигнат партньорството си на " последващо равнище ". Те също по този начин дадоха обещание да усилят поддръжката си за Киев, който се бори да отблъсне съветските сили.

" През последните дни станахме очевидци на яростни боеве към Бахмут и Соледар в Източна Украйна ", съобщи Столтенберг. " Това още един път демонстрира храбростта на украинските сили, които се борят да защитят родината си. То също по този начин демонстрира какъв брой жизненоважно е да засилим поддръжката си. "

В края на септември бяха открити четири огромни приключвания на газ по двата газопровода " Северен поток " край датския остров Борнхолм, като малко преди този момент сеизмичните институти записаха две подводни детонации. Разследванията на датските и шведските управляващи потвърдиха, че течовете се дължат на бойкот, а специалистите обявиха, че единствено страна има средствата да извърши такава интервенция. Но следствията не са открили до момента кой е виновен за това. След офанзивите против тръбопроводите НАТО ускори военноморските си интервенции в района. /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР