НАТО е готов да се защитава срещу всяка заплаха от

...
НАТО е готов да се защитава срещу всяка заплаха от
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО ще се защити срещу всяка заплаха от Москва или Минск

НАТО е подготвен да се пази против всяка опасност от Москва или Минск, съобщи ръководителят на алианса Йенс Столтенберг във вторник, откакто Беларус одобри в заточение бунтовническия водач на " Вагнер " Евгений Пригожин.

Столтенберг съобщи, че на идната основна среща на върха в Литва през идната седмица НАТО ще се вземе решение да ускори защитата си, с цел да отбрани всички членове, изключително тези, които граничат със съдружника на Русия Беларус.

" Твърде рано е да се прави дефинитивна преценка за последствията от обстоятелството, че Пригожин се е преместил в Беларус и най-вероятно и част от неговите сили също ще бъдат ситуирани в Беларус ", съобщи Столтенберг пред кореспонденти.

" Това, което е безусловно ясно, е, че изпратихме ясно обръщение на Москва и на Минск, че НАТО е там, с цел да отбрани всеки съдружник и всеки сантиметър от територията на НАТО ", сподели той след вечеря със седем национални водачи в Хага.

Литовският президент Гитанас Науседа предизвести за риска от това бойците на " Вагнер " да бъдат основани в Беларус.

" Ако " Вагнер " разположи своите серийни убийци в Беларус, всички прилежащи страни са изправени пред още по-голяма заплаха от неустойчивост ", съобщи той.

Пригожин дойде в Беларус във вторник, след трагичния протест на бойците на " Вагнер " през уикенда, който представляваше най-голямата опасност за ръководството на съветския президент Владимир Путин.

Пригожин, някогашен съдружник на Кремъл и реализатор на кетъринг услуги, построи най-мощната частна войска в Русия и вербува хиляди пандизчии да се бият в Украйна.

Столтенберг добави, че Западът " не би трябвало да подценява Русия " макар хаоса през уикенда.

Той съобщи, че е от решаващо значение да се продължи поддръжката за Украйна против съветската инвазия и че съдружниците от НАТО ще изработят път за участието на Киев в Алианса.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте, който беше хазаин на вечерята, отхвърли изказванията на Путин, че Западът желае руснаците да се избиват между тях.

" Опровергавам внушенията на Путин от през вчерашния ден, че ние на Запад желаеме Русия да изпадне във вътрешен безпорядък - в противен случай, неустойчивостта в Русия основава неустойчивост в Европа ", сподели той. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР