Настоящият вариант на тол системата трябва да бъде променен, тъй

Настоящият вариант на тол системата трябва да бъде променен, тъй ...

Тол таксите да са само за магистралите и първокласните пътища, за да се избегнат фалити и скъпи храни.

Настоящият вариант на тол системата трябва да бъде променен, тъй като тя ще струва скъпо на превозвачите и обикновените хора, вместо да таксува транзитния трафик, каквато е първоначалната ѝ идея. Това предупредиха на пресконференция организациите от транспортния бранш.
В настоящия вариант системата ще доведе до шоково поскъпване на храните и горивата и ще натовари най-бедните, живеещи в провинцията. Тя може да предизвика фалити на пътнически и товарни превозвачи, твърдят от бранша.
„Не е вярно, че цените на стоките и билетите ще се повишат с малко. Населените места, които сега се зареждат по 2 пъти хляб седмично, след това ще трябва да се зареждат по 2 пъти месечно. Точно тези най-уязвими хора ще трябва да плащат най-скъпата храна“, предупреждават превозвачите.
Горивата в България са едни от най-скъпите, а с предложените тол такси, цените им ще скочат допълнително, Транспортът е силно зависим от цената на горивата. Ако го оскъпим и с превозите, това ще повлияе зле както на бизнеса, така и на икономиката, смятат от бранша.
Макар предложената система да е един от най-модерните начини за измерване и таксуване на изминатото разстояние, в нея има редица неясноти, а изискванията ѝ са твърде строги.
Сегашните планове предвиждат да се плащат тол такси за около 65% от пътищата у нас, а в Европа този процент е под 10%. По този начин тол таксата в България се оказва най-скъпата в Европа, предупреждават от транспортния бранш.
Превозвачите настояват тол системата да се прилага предимно по автомагистралите и първокласните пътища, които са част от европейските транспортни коридори, тъй като през тях преминава най-голям трафик, а не третокласни и четвъртокласни, както се предвижда в момента. Щом събраните средства бъдат вложени в поддръжката им, ползвателите им сами ще се уверят за какво плащат.
Най-важната част от системата – порталните рамки
Ключовата дума за успеха на системата е контрол. Нужно е да се следят внимателно както вътрешния, така и транзитния трафик, а нарушителите да бъдат санкционирани.
Контролът в системата се извършва от т.нар. портални рамки, които заснемат с камери превозните средства и проверяват дали са платили дължимата такса. По българските пътища трябва да бъдат поставени 420 подобни рамки, като изграждането им е част от договора с фирмата-изпълнител.
Липсата на такива рамки ще доведе до това всеки да може да използва пътищата, без да плаща. Без тях няма как да се извършва контрол от държавата и ще настъпи пълен хаос.
„Представете си, че от утре в градския транспорт цената на билета стане 20 лв., но обявят, че няма да има контрольори“, посочиха превозвачите.
Едва малка част от въпросните рамки е изградена до момента, а настоящите рамки за преброяване на трафика все още не са превърнати в портални такива. Превозвачите са в неведение точно къде ще бъдат поставени останалите.
Всички превозвачи подкрепят тол системата при ясни правила и реално обосновани цени, да бъдат изпълнени всички изисквания на АПИ, оборудване на рамките, тестване на тол системата, за да се докаже ефективността й.
Системата трябва да стартира, едва когато е налична цялата необходима инфраструктура, призовават от транспортния бранш. "Не е нормално да започва тестване на система, която не е доизградена. Какво точно ще тестваме", питат риторично превозвачите.
Трябва да се гарантира ефективен контрол и върху транзитният трафик, за да не се наруши балансът на системата.
Превозвачите премиера Бойко Борисов

Източник: actualno.com