Настоящият вариант на тол системата трябва да бъде променен, тъй

...
Настоящият вариант на тол системата трябва да бъде променен, тъй
Коментари Харесай

Тол таксите да са само за магистралите и първокласните пътища, за да се избегнат фалити и скъпи храни

Настоящият вид на тол системата би трябвало да бъде изменен, защото тя ще коства скъпо на превозвачите и елементарните хора, вместо да таксува директния трафик, каквато е първичната ѝ концепция. Това предизвестиха на конференция организациите от транспортния отрасъл.
В сегашния вид системата ще докара до шоково повишаване на храните и горивата и ще натовари най-бедните, живеещи в провинцията. Тя може да провокира банкрути на пътнически и товарни превозвачи, настояват от сектора.
„ Не е правилно, че цените на стоките и билетите ще се покачат с малко. Населените места, които в този момент се зареждат по 2 пъти самун седмично, по-късно ще би трябвало да се зареждат по 2 пъти месечно. Точно тези най-уязвими хора ще би трябвало да заплащат най-скъпата храна “, предизвестяват превозвачите.
Горивата в България са едни от най-скъпите, а с препоръчаните тол такси, цените им ще скочат в допълнение, Транспортът е мощно подвластен от цената на горивата. Ако го оскъпим и с транспортите, това ще повлияе зле както на бизнеса, по този начин и на стопанската система, считат от сектора.
Макар препоръчаната система да е един от най-модерните способи за премерване и таксуване на изминатото разстояние, в нея има редица неясноти, а условията ѝ са прекомерно строги.
Сегашните проекти плануват да се заплащат тол такси за към 65% от пътищата у нас, а в Европа този % е под 10%. По този метод тол таксата в България се оказва най-скъпата в Европа, предизвестяват от транспортния отрасъл.
Превозвачите упорстват тол системата да се ползва най-вече по автомагистралите и първокласните пътища, които са част от европейските транспортни коридори, защото през тях минава максимален трафик, а не третокласни и четвъртокласни, както се планува сега. Щом събраните средства бъдат вложени в поддръжката им, ползвателите им сами ще се уверят защо заплащат.
Най-важната част от системата – порталните рамки
Ключовата дума за триумфа на системата е надзор. Нужно е да се наблюдават деликатно както вътрешния, по този начин и директния трафик, а нарушителите да бъдат глобени.
Контролът в системата се прави от така наречен портални рамки, които снимат с камери транспортните средства и ревизират дали са платили дължимата такса. По българските пътища би трябвало да бъдат сложени 420 сходни рамки, като построяването им е част от контракта с фирмата-изпълнител.
Липсата на такива рамки ще докара до това всеки да може да употребява пътищата, без да заплаща. Без тях няма по какъв начин да се прави надзор от страната и ще настъпи цялостен безпорядък.
„ Представете си, че от на следващия ден в градския превоз цената на билета стане 20 лева, само че разгласят, че няма да има контрольори “, показаха превозвачите.
Едва дребна част от въпросните рамки е построена досега, а актуалните рамки за броене на трафика към момента не са превърнати в портални такива. Превозвачите са в незнание тъкмо къде ще бъдат сложени останалите.
Всички превозвачи поддържат тол системата при ясни правила и действително обосновани цени, да бъдат изпълнени всички условия на АПИ, съоръжение на рамките, тестване на тол системата, с цел да се потвърди успеваемостта й.
Системата би трябвало да започва, едвам когато е налична цялата нужна инфраструктура, приканват от транспортния отрасъл. " Не е обикновено да стартира тестване на система, която не е доизградена. Какво тъкмо ще тестваме ", питат риторично превозвачите.
Трябва да се подсигурява ефикасен надзор и върху директният трафик, с цел да не се наруши салдото на системата.
Превозвачите премиера Бойко Борисов
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР