Настоящият управител на Булгаргаз Людмил Йоцов посочи, че за март

...
Настоящият управител на Булгаргаз Людмил Йоцов посочи, че за март
Коментари Харесай

Новият шеф на Булгаргаз: По-малко от 3 процента от подземното газово хранилище в Чирен са били продадени от Булгаргаз

Настоящият шеф на " Булгаргаз " Людмил Йоцов уточни, че за март газовата компания ще изиска минимално понижение от към 1,7% на цената на естествения природния газ, в случай че цените на интернационалните пазари се задържат на актуалните равнища.

По-малко от 3 % от подземното газово вместилище в Чирен са били продадени от " Булгаргаз " на 4 февруари, сподели още новият изпълнителен шеф на сдружението пред публицисти, откакто излезе от съвещанието на парламентарната Комисия по енергетика. По думите му количеството природен газ, което тогава е било продадено тогава, е микс.

Според Йоцов събота и неделя част от стопанските предприятия не работят, също така тогава е било топло времето и битовите консуматори и топлофикациите употребяват по-малко природен газ за отопление. Затова са били продадени тези количества.
свързани новини3098преди 17 минути19643преди 52 минути
Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " посочи, че сдружението не може да си промени месечната поръчка, която е одобрена от " Булгартрансгаз ". Йоцов увери, че покупко-продажбите на 4 февруари няма да нарушат салдото на природен газ в страната, тъй като, в случай че покупко-продажбите не са се осъществили, публичният снабдител е щял да има недовзет доход, който е щял да се трансферира за одобряване на цените през другия месец. " Може би за април, май или юни, този недовзет доход би трябвало да бъде включен в ценообразуването ", разяснява той. Йоцов уточни, че по контракт с " Газпром " е декларирано оптималното количество природен газ за февруари, а на 4 февруари е продаден остатък.
свързани новини43286преди 3 часа
Йоцов добави, че покупко-продажбите, които са подписани на платформата " Газов хъб Балкан " в петък, са анонимни. Това са били краткосрочни артикули в сегментите " в границите на деня ", " ден напред " и артикул " уикенд ".

Въпросната 3-секундна договорка, която се разясняваше от някогашния енергиен министър Румен Овчаров, е била единствено една и не е била за компания, за която Йоцов е работил. Освен това тази договорка е била за минимални количества газ.

Освен че са употребени под 3 % от синьото гориво от газохранилището в Чирен, " Булгаргаз " не е получил писмо от нито една институция, която да съобщи, че би трябвало да се подхващат ограничения и да не се добива газ оттова, а даже и да се нагнетява.
свързани новини21435преди 29 минути
Междувременно ръководителят на парламентарната Комисия по енергетика Радослав Рибарски съобщи след края на закритото съвещание на комисията, че " Булгаргаз " не е сключвал договорка за 3 секунди на 4 февруари. По думите му покупко-продажбите са подписани с няколко участника и количествата природен газ, които са продадени тогава, са разнородни.

Рибарски добави, че ползата на продавача е предпазен и " Булгаргаз " не е ощетен от осъществените покупко-продажби. " Ако тези покупко-продажби не са били осъществени, количествата е трябвало да бъдат изтъргувани на равнища към 138 лв.. Сделките, които са били осъществени от " Булгаргаз " в петък, са най-различни и нито една цена не е под 138 лв.. Реално по всяка една от покупко-продажбите са осъществени облаги ", посочи Рибарски.
свързани новини8629на 07.02.2022153314на 07.02.2022
Общото количество природен газ, което е било продадено от " Булгаргаз " на 4 февруари, е 37 400 мегаватчаса, уточни Рибарски.

КЕВР и ДАНС правят инспекции на тези покупко-продажби, добави ръководителят на Комисията по енергетика.

Заседанието на парламентарната Комисия по енергетика, на което трябваше да се схванат какви са количествата продаден природен газ, продажната цена и купувачите по подписаните покупко-продажби от " Булгаргаз " ЕАД на 4 февруари на газовата борса, беше закрито с претекст, че ще се огласи сензитивна информация. На съвещанието трябваше да бъдат изслушани изпълнителните шефове на " Български енергиен холдинг " ЕАД, " Булгаргаз " ЕАД, " Булгартрансгаз " ЕАД, " Газов хъб Балкан " ЕАД, както и ръководителите на КЕВР и ДАНС.

Предложението да се закрие комисията направи ръководителят й Радослав Рибарски. Представителите на ГЕРБ - Делян Добрев, Александър Ненков, Росица Кирилова, Жечо Станков и Теменужка Петкова, му опонираха, че е редно обществото да знае на какво съображение " Булгаргаз " са продали природен газ на борсата. Според Добрев няма конфиденциална информация по отношение на това да се оповестят имената на компаниите, които са купили синьото гориво.

В последна сметка съвещанието беше закрито.

На излизане от съвещанието на комисията Добрев от ГЕРБ разяснява, че се е оказало, че шефът на " Булгаргаз ", зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов и ръководителят на газовата борса са нямали достъп до класифицирана информация и по тази причина се е наложило да изоставен. В същото време те са знаели кои са компаниите, взели участие в покупко-продажбите на 4 февруари.

" Т.е. едни хора без допуск знаят кои са компаниите, а вие, които също нямате допуск, нямате право да ги разберете ", разяснява той. Затова представителите на ГЕРБ упорстват тези компании да се кажат пред българското общество. Според Добрев при търговията с електрическа енергия, която не е по-различна от тази с природен газ, тази информация е обществена - както продавачите, по този начин и купувачите. Затова той упорства

Добрев заяви, че ръководителят на ДАНС е споделил кои са компаниите и количествата природен газ, които са купени от тези компании и на какви цени. Той обаче не разкри тази информация, тъй като депутатите от комисията са подписали декларация за конфиденциалност. Добрев добави единствено, че е забавно да се разбере коя договорка на каква цена е подписана.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР