Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова (27.8%) има преимущество от

...
Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова (27.8%) има преимущество от
Коментари Харесай

"Медиана": Фандъкова има лека преднина, кметът на София ще се избере на балотаж

Настоящият кмет на София Йорданка Фандъкова (27.8%) има предимство от 3.5% пред главния си съперник Мая Манолова (24.3%), само че изборите в столицата ще се решат на балотажа на 3 ноември. Третата позиция ще е за Борислав Игнатов, който получава близо 10 % от гласовете на гласоподавателите, а родолюбив избор е на практика поделен съвсем поравно сред Ангел Джамбазки и Волен Сидеров.

Това демонстрира социологическо изследване на организация " Медиана ", оповестено през днешния ден. То е извършено в интервала 14 - 19 октомври измежду 551 пълнолетни жители от София с право на глас в локалните избори, като информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните лица. Проучването е финансирано със лични средства.

От него излиза наяве също, че Георги Кадиев съумява да отдели близо 2 % от симпатизантите на Българска социалистическа партия, които декларират, че биха дали своят вот за него, а не за претендента подсилен от партията. Според " Медиана " в столицата преобладават публичните настройки за смяна на кмета, само че те ще се разпръскват в необятен диапазон от претенденти.

" Това дава положителни шансове за сегашния кмет, зад който застава изцяло консолидираната партия ГЕРБ. Данните демонстрират на практика 100% консолидация на симпатизантите на ГЕРБ зад кандидатурата на Йорданка Фандъкова ", показват от организацията.

Според " Медиана " локалният парламент ще бъде формиран от доста необятен набор политически обединения и в него ще участва 10-11 политически сили. Данните демонстрират, че ГЕРБ ще имат най-голяма група, само че ще бъдат надалеч от образуване на болшинство и опция за доминация в общинския съвет.

Заключението на социолозите е, че на база на проучването не може да се предвижда крайният резултат от кметската конкуренция. " До огромна степен всичко зависи от тава дали ще следим консолидация на гласовете за смяна – накъде ще се насочат гласоподавателите на Игнатов, Джамбазки, Сидеров, Кадиев, Бонев и другите – или пред урните ще отидат единствено твърдите последователи на оставащите в надпреварата претенденти ", показват още те. Във втория случай Йорданка Фандъкова ще победи заради цялостната консолидация на ГЕРБ зад нейната кандидатура.

На изборите на 27-ми октомври маже да се чака висока изборна интензивност - близо 60 %.

Настоящото проучване е извършено в интервала 14 – 19 октомври 2019г. от " Медиана ", разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Изследването е извършено измежду 501 пълнолетни жители от гр.София с право на глас в локалните избори. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление по домовете на интервюираните лица.

" Медиана " носи отговорност за данните и интерпретацията, оповестени на нейния уебсайт, само че не и за изборно или манипулативно потребление на тези данни.

" Дневник " разгласява тази информация съгласно условията на член 205 (ал. 1 - 4) от Изборния кодекс ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Местни избори 2019 (219)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР