Наставките -ов/-ев в бащините имена у нас напоследък започват да

...
Наставките -ов/-ев в бащините имена у нас напоследък започват да
Коментари Харесай

Ново 20: Отпадат бащините имена, а за момичетата - двойни: Златина-Сюзън, Габриела-Дейтона и...

Наставките -ов/-ев в бащините имена у нас в последно време стартират да се подценяват от родителите, които се пробват да следват непознати мостри.

Това заяви проф. д.н. Анна Чолева-Димитрова, началник на секцията по ономастика на Института за български език при Българска академия на науките, написа Монитор бг.

Според нея случаите не са по никакъв начин малко и би трябвало да приказваме към този момент за наклонност, която към този момент е изразена единствено в София.

„ Записано без наставката -ов/-ев, бащиното име става двусмислено, като се изключи че не е особено за нашата антропонимна система.

Например, в случай че името е Мартин Виктор Томанов и бъде произнесено по този начин, не е ясно дали то е двойно име Мартин-Виктор или второто име е бащино.

Открай време българите се надяват и се радват най-вече да отгледат „ мъжка челяд “, тъй като тя продължава рода, на нея се пада освен привилегията, само че и отговорността да резервира родовото име, и когато има потомство да даде бащино.

Затова родителите би трябвало да бъдат по-отговорни, когато кръщават момчета “, разяснява проф. Чолева-Димитрова.

Според нея няма подозрение, че образуването на бащини имена по обичайния метод е мощно разколебано.

„ Освен родителите с прекомерно фриволния им избор, виновност имат и службите, които позволяват тези регистрации.

Вероятно би трябвало да приказваме за безгрижие от страна на административните органи, които дават отговор за гражданската регистрация.

Би трябвало да се допитват повече до експертите “, счита проф. Чолева-Димитрова.

Наблюдава се и друга наклонност -все по-често родители кръщават децата си с двойни имена, като Киара-Мария, Надин-Калиопи, Нина Мей, Адисън-София, Вая-Матия, Габриела-Дейтона, Златина-Сюзън, Мартина-Тесса и други

Троен скок в София има и на името Григор, поради тенис звездата ни Григор Димитров. Това е блестящо изразена наклонност най-много в по-големите градове.

„ Личното име се дефинира най-често като езиково-социален знак, който дефинира съществуването на дадена персона в обществото.

От една страна, разкрива нейната характерност и уникалност, а от друга – я прави част от едно общество, което си има своите характерни критерии за съпричастност, морал и държание “, разяснява проф. Чолева-Димитрова.

Въпреки че името Иванка е било второто най-разпространено измежду девойките у нас през миналото столетие, през днешния ден се среща относително рядко. За сметка на това старинната форма Йоана (с двойно н – Йоанна) се радва на забележителна известност.

Със засилена приложимост е и Ивана, за което се допуска, че се дължи на известната попфолк певица.

В същото време в Пловдив родителите залагат на обичайните имена.

Точно там най-често кръщават девойките Ивана и Мария, а мъжкото Иван е измежду трите най-популярни. В София пък името е отвън челната десетка, във Варна е на шеста позиция. Огромната известност на антропонима остава в рамките на предишния век.

„ Едва ли ще се откажем толкоз елементарно от обичайните имена. Зависи за кой град става въпрос. В Пловдив са желани. В по-малките обитаеми места – например в селищата в Софийска област Мария също се радва на най-голяма известност “, изясни ученият.

Според проф. Чолева-Димитрова проучванията през последните години демонстрират две ясно открояващи се трендове. От една страна, връщане към историческото минало и ценене на традициите и от друга – безрезервно и поголовно заимстване на непознати персонални имена.

„ Най-тревожна е следената наклонност към загуба на възприятието за родно, домашно. Все повече се избират западноевропейските форми на обичайни за антропонимната ни система имена. Също по този начин едни и същи имена се повтарят прекомерно постоянно.

Например най-разпространените петнайсет мъжки персонални имена в София са 40% от общия брой носители на всички мъжки имена, дадени на новородени в града през последните години “, изясни проф. Чолева-Димитрова.

Учените откриват специфики в обособените райони, като най-предпочитаното женско персонално име през последните години в столицата да вземем за пример е Виктория (от лат. victoria - победа). На огромна известност името се радва в Стара Загора и Благоевград.

„ В София се задават модите на имената, а най-близо до столицата, предвид на желания на персонални имена на новородени, се подрежда Варна.

В дребните обитаеми места личноименната система е по-консервативна. Там преди всичко е Георги. В тези селища десетте най-популярни имена от ХХ в. към момента са измежду десетте най-популярни имена при започване на ХХІ в. “, изясни проф. Чолева-Димитрова.

В същото време учените виждат, че е отминала модата, обвързвана с латино и турски сериали. За сметка на това пък избираме да кръщаваме децата си на актьори и артисти, хора от шоубизнеса, на спортисти. Затова и постоянно се срещат Алисия, Глория, Марая, Патриша, Кайли, Селин.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР