Настъпи моментът на кризата в опитите за справяне с климатичните

...
Настъпи моментът на кризата в опитите за справяне с климатичните
Коментари Харесай

Прочут авторитет обяви криза с климата, предизвикана от човешката дейност

" Настъпи моментът на рецесията " в опитите за справяне с климатичните промени. Това предизвести фамозният английски естественик сър Дейвид Атънбъро пред Би Би Си.

Според него " ние отлагахме нещата от година на година ".

" Докато приказвам, Югоизточна Австралия гори. Защо? Защото температурите на Земята се покачват ", акцентира сър Дейвид Атънбъро.

Коментарите на фамозния естествоизпитател бяха направени по отношение на самодейността на английската социална телевизия тази година да подчертава особено върху отразяването на тематиката с климатичните промени.

Атънбъро е споделил, че e " осезаема нелепост " някои политици и коментатори да допускат, че пожарите в Австралия нямат нищо общо с това, че светът се затопля .

" Ние знаем чудесно ", натърти той, че човешката активност стои зад нагряването на планетата .

Той акцентира обстоятелството, че макар че климатолозите (климатичните учени) стават все по-ясни за нуждата от бърза реакция, темпът на интернационалните договаряния е трудно муден.

Последните договаряния за климата - в Мадрид предишния месец - бяха избрани като отчаяние от генералния секретар на Организация на обединените нации, английското държавно управление и други

Решенията по основни въпроси бяха отсрочени, а няколко страни, в това число Австралия и Бразилия, бяха упрекнати в опит да изклинчат от уговорките си.

" Трябва да осъзнаем, че това не е играене на игри ", настоя сър Дейвид, допълвайки: " Това не е просто да имаме прекрасен дребен спор, разногласия и по-късно да се стигне до компромис. Това е незабавен проблем, който би трябвало да бъде решен и освен това, ние знаем по какъв начин да го създадем - това е парадоксалното, че отхвърляме да предприемем стъпки, които знаем, че би трябвало да бъдат подхванати. "

Какви са тези стъпки?

Още през 2018 година Междуправителствената експертна група за климатичните промени (IPCC) към Организация на обединените нации, която е най-авторитетната институция в света по тематиката за климатичните промени, обясни по какъв начин светът може да има рационален късмет да избегне най-опасните покачвания на температурата в бъдеще.

IPCC установи, че излъчванията на газове с парников резултат, които затоплят планетата - от електроцентрали и заводи, транспортни средства и селско стопанство - би трябвало да бъдат съвсем на половина понижени до 2030 година

Вместо това се случва тъкмо противоположното.

Отделянето на тези газове с парников резултат в атмосферата към момента се усилва, вместо да понижава, а главният газ - въглеродният диоксид (CO2) - сега е в такива равнища в атмосферата, надалеч над всичко, претърпяно в човешката история.

Както означи сър Дейвид Атънбъро: " С всяка изминаваща година тези стъпки стават все по-трудни за реализиране ".

Защо това има значение сега?

Тази година се преглежда като жизненоважна опция за смяна на хода на събитията във връзка климатичните промени.

Англия е хазаин на съдбоносна среща под егидата Организация на обединените нации, известна като COP26, в Глазгоу през ноември. Преди тази среща държавните управления по целия свят са подложени на напън да усилят задачите си за понижаване на въглеродните излъчвания. Това е по този начин, тъй като сегашните им обещания не са задоволителни.

Ако приемем, че те бъдат изпълнени, както е дадено (а няма гаранция за това), към момента може да има повишение на междинната световна температура с над 3 градуса по Целзий до края на века спрямо нивата отпреди индустриалната ера.

Последната оценка на Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации за климатичните промени разкрива заплахите от това. Оценката демонстрира, че повишението на междинната международна температура над 1,5 градуса би означавало, че наводненията по бреговете, горещите талази и вредите върху кораловите рифове ще станат по-тежки.

А най-новите данни демонстрират, че светът към този момент се е затоплил с малко над 1 градус за интервал малко над 120 години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР