Насрочено е разпоредително заседание в Софийски градски съд по делото

...
Насрочено е разпоредително заседание в Софийски градски съд по делото
Коментари Харесай

Разпоредително заседание по дело срещу бившия председател на АПИ

Насрочено е разпоредително съвещание в Софийски градски съд по делото против Лазар Лазаров, някогашен ръководител на управителния съвет (УС) на Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) за умишлена занемареност в изключително огромни размери и представляваща изключително тежък случай, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Заседанието е планувано за 16 август.

БГНЕС напомня, че през април Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Специализирания углавен съд /СпНС/ обвинителен акт против Лазар Л. – някогашен ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ за умишлена занемареност в изключително огромни размери, представляваща изключително тежък случай. Лазар Л. е упрекнат за това, че в интервала от 07.08.2014 година до 30.06.2015 година в качеството си на ръководител на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “, съзнателно не положил задоволително грижи за ръководенето и ръководството на повереното му имущество във връзка със строително-монтажни работи по лот 1, Автомагистрала „ Марица “ и от това са последвали обилни вреди на АПИ в общ размер на 41 630 050, 80 лв..

Въпреки отговорностите си, като ръководител на АПИ той не провел по най-хубавия метод активността на подчинените си, изразяващо се в това, че преди да открие със свое решение процедура за възлагане на социална поръчка за спомагателни СМР на лот 1 на Автомагистрала „ Марица “ той: не упълномощил на екипа за ръководство на план Лот 1, Автомагистрала „ Марица “, да извърши инспекция дали плануваните строително-монтажни работи не са били включени в предмета на първичния контракта за строителството на лот 1 на Автомагистрала Марица; - не изискал от дирекцията, виновна за подготовката на поръчката, да обоснове нуждата от другите типове СМР, предмет на публичната поръчка; - не изискал от дирекцията, виновна за подготовката на поръчката, да показа планове по какъв начин е образувана прогнозната стойност на публичната поръчка от 42 987 400 лв. без ДДС; Въпреки тези основни пропуски, той сключил контракт сред АПИ и фирма- реализатор за спомагателни СМР на лот 1 на Автомагистрала Марица на стойност 51 343 630, 80 лв. с Данък добавена стойност и наредил изплащането на сумата напълно.

Ако бъде приет за отговорен, Лазар Л. може да получи наказване в размер отнемане от независимост от три до дванадесет години, като съдът може да постанови и отнемане от право да се заема избрана социална или държавна служба и да се упражнява избрана специалност или активност.

Спрямо Лазар Л. е взета мярка за неотклонение „ Подписка “. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР