Наследниците на имота, в който се намира сградата на Турското

...
Наследниците на имота, в който се намира сградата на Турското
Коментари Харесай

Невероятно, но факт! След цели 70-години обезщетиха наследници на имот, даден на турски дипломати

Наследниците на парцела, в който се намира постройката на Турското консулство в Бургас, са получили компенсации след дълга правосъдна сага. " След 70 години, голям брой държавни управления, 10 регионални шефове и стотици документи, притежателите на одържавения през 1948 година парцел, в който през днешния ден се обитава резиденцията на Турското консулство в Бургас, са обезщетени ", заяви регионалният шеф на Бургас Вълчо Чолаков.

Той изясни, че през 1948 година, с влизането в действие на Закона за отчуждаване на едрата градска покрита недвижима благосъстоятелност, парцелът е актуван за държавен и притежателите е трябвало да изоставен дома си. По-късно къщата е прeдoставена на Република Турция, което става спънка фамилията да се възползва от реституционните си права, нещо, което редица хора съумяват да създадат след демократичните промени у нас. Наследниците завеждат дело и през 1994 година Бургаският областен съд удостоверява собствеността им.

" Оттогава до през днешния ден опитите на едно бургаско семейство да бъде съответно обезщетено за непозволено отнетия бащин парцел, остават без резултат. Исканията им до Областната администрация в Бургас датират от времето на първия й началник след измененията. Проблемът е бил повдиган неведнъж и завъртан в центрофугата на държавната администрация ", сподели още Чолаков.

Той акцентира, че преписката е обиколила редица ведомства, само че до решение не се стига.

" Частната благосъстоятелност е неприкосновена, това не може да бъде обект на никакъв коментар в една демократична страна. Ситуацията, в която фамилията е поставяно толкоз години, е унизителна. Предлагани са им парцели, които с право са отказвали. Това, което постоянно са желали тези хора, е взаимност при обезщетяването посредством подмяна, в случай, че не могат да влязат във притежание на собствеността си. За мен всичко, което се е изисквало през годините, с цел да се позволи въпросът, е просто институционална воля ", акцентира регионалният шеф, представен от dir.bg. По думите му преписки като тази, минали през няколко генерации, са мотив хората да се усещат незащитени.

" За малко повече от година успяхме да приключим една сага, която изискваше единствено непримиримост и предпочитание за разрешаване. В последния ден на 2017 година подписах контракта и с това сложихме завършек на административната сага за наследниците на Симеон Пенчев, изгубили парцела си край Морската градина ", посочи Вълчо Чолаков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР