Наследниците на Димитър Талев организират протест пред Министерството на Културата

...
Наследниците на Димитър Талев организират протест пред Министерството на Културата
Коментари Харесай

Наследници на Димитър Талев питат депутата Манол Пейков какво е направил с 200 000 лв. дарения за къщата на писателя в Прилеп

Наследниците на Димитър Талев провеждат митинг пред Министерството на Културата поради бездействието на страната по проблема с родната къща на писателя в Прилеп. Те питат депутата от ПП-ДБ Манол Пейков какво се случва с парите, събрани още през април през фондацията му от дарения от българи, в размер на 200 000 лева Ето какво написаха във Facebook наследниците на Димитър Талев във връзка проведения от тях митинг:

„ НИЕ, НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ДИМИТЪР ТАЛЕВ, ОБЯВЯВАМЕ ПРОТЕСТ ЗАРАДИ ПЪЛНОТО БЕЗДЕЙСТВИЕ Пожарна охрана КАЗУСА ЗА РОДНАТА КЪЩА НА ПИСАТЕЛЯ В ПРИЛЕП!

Бездействието е по две линии. Първата:

Правителството на Гълъб Донев с решение номер 421 от 2 юни 2023 година даде кардинално единодушие за закупуването на къщата. В решението е написано да се дадат следващи указания към Министерството на културата и към други институции, които да работят по проблема. Вече съвсем 4 месеца действителни дейности не са осъществени.

Искане: Незабавно страната да влезе в директни договаряния със собственичката на къщата. Да закупи родния дом на Талев и да го трансформира в музей или в културен център, каквото е настояването на целия български народ, на собственичката и на нас – Талевите наследници!

Втората:

Народният представител Манол Пейков, който още през април месец събра ДАРЕНИЯ (около 200 000 лв., каквато е и оповестената цена на къщата) за закупуването на къщата от фондацията му “Манол Пейков и другари ”, бездейства безусловно безпричинно от всяка позиция, в това число и от юридическа. Вече 6 месеца той не подхваща дейности за покупко-продажбата, а упреква нереалистично македонската страна за забавянията. Подобно закъснение съгласно адвокати е невероятно, а спънки за такава частна договорка на практика не съществуват. За сходна договорка са нужни най-много 2 седмици, а не 6 месеца.

Искане:

Незабавно Манол Пейков да уточни съответно какъв тъкмо е административният проблем, който усложнява покупко-продажбата. Публично и посредством документи, а не посредством статуси във Facebook.

Да уточни каква е събраната до момента сума за тези 6 месеца за къщата, тъй като сигурно тя се е нараснала за посочения интервал.

Да подари събраните средства на страната, в случай че са ѝ нужни, за закупуването или ремонта на къщата. Най-доброто решение е къщата да бъде държавна благосъстоятелност. Закупуването ѝ от частна фондация ѝ отрежда прекомерно нестабилно и несигурно бъдеще.

Очакваме българският народ да застане зад нас в справедливата идея, която е към този момент на над четвърт век, а точно – къщата на Димитър Талев в Прилеп да се върне в български ръце!

Протестът ще се организира на 30.09 от 12:00 пред Министерството на културата.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР