Наскоро учените са направили значителна крачка напред в разбирането на

...
Наскоро учените са направили значителна крачка напред в разбирането на
Коментари Харесай

Повишената температура може да е признак на проблем

Наскоро учените са създали забележителна крачка напред в разбирането на депресията, като са изследвали нашата много необикновена характерност - телесната температура. Констатациите им се основават на данни от близо 21 000 души от 106 страни, които са били проследявани в продължение на седем месеца. Това огромно изследване разкрива следната връзка: хората, които страдат от меланхолия, постоянно имат по-висока телесна температура спрямо тези, които не се усещат депресирани, пише ScienceAlert.

Въпреки че новото проучване на учените не ни разрешава да създадем умозаключение дали повишението на телесната температура предизвиква меланхолия или противоположното, то разкрива нови благоприятни условия за лекуване и профилактика на това заболяване. Идеята, че регулирането на телесната температура може евентуално да облекчи признаците на меланхолия, е нов метод, който може да помогне на милиони хора по света.

Ашли Мейсън, психиатър от Калифорнийския университет в Сан Франциско, акцентира уникалността на тази научна работа. Това е най-мащабното изследване до момента на връзката сред телесната температура, измерена благодарение на самооценки и носими датчици, и депресията. Глобалният мащаб на извадката от участници придава забележителна тежест на получените резултати.

Изследователите оферират няколко пояснения за връзката сред телесната температура и депресията. Това може да се дължи на метаболитни процеси в тялото, произвеждащи непотребна топлота, погрешно функциониращи охлаждащи механизми или даже обща подбуда като душевен стрес или инфектиране, което визира и двата аспекта без значение един от различен.

Това умозаключение се основава на резултатите от предходни дребни изследвания, които демонстрират, че действия като взимане на гореща вана и сауна, които покачват телесната температура и провокират изпотяване, могат да облекчат признаците на меланхолия. Мейсън отбелязва, че нагряването на тялото може да докара до по-дълготрайно понижаване на телесната температура, в сравнение с методите за непосредствено изстудяване, като да вземем за пример ледени бани. Това наблюдаване подсказва опцията за избор на време за топлинни процедури за ефикасен надзор на депресията въз основа на наблюдаване на телесната температура.

Проучването е открило също, че по-тежките депресивни признаци са свързани с по-висока междинна телесна температура. Открита е също по този начин връзка сред по-високите резултати за меланхолия и по-ниските дневни съмнения в телесната температура, макар че това не е било статистически значимо.

Тъй като депресията визира към 5% от международното население, търсенето на ефикасни способи за лекуване става все по-належащо. Степента на меланхолия продължава да нараства в доста страни и вероятността за елементарен и нов метод за лекуване, фокусиран върху регулирането на телесната температура, предлага искрица вяра за милиони хора.

Превод: GlasNews.bg / Снимка: Getty Images
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР