Наскоро новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу изпълни едно от

...
Наскоро новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу изпълни едно от
Коментари Харесай

Разхищения и шуробаджанащина разоряват Турция

Наскоро новият кмет на Истанбул Екрем Имамоглу извърши едно от предизборните си обещания и спря повече от 350 милиона лири (над 55 млн. евро), с които от градския бюджет се подкрепят проправителствени фондации. Това е и един от първите ходове на подкрепения от опозицията нов кмет, разясняват наблюдаващи. Имамоглу завоюва уверено повторените на 24 юни избори и постави завършек на 25-годишното ръководство на Партията на справедливостта и развитието(ПСР) и предшествениците ѝ в най-големия и най-съществен за стопанската система на страната град. По време на акцията той обещаваше да открие къде и по какъв начин предходните администрации на Истанбул са раздавали милиони лири на проправителствени фондации. " Засега са завършили прекъсването на общо 357 милиона лири от ресурсите, които са давани или прехвърляни на фондации ", сподели Имамоглу пред публицисти. Той добави, че в сумата са 56 милиона лири " за хранителна помощ " и 165 милиона лири за строителство. " Направо е необикновено защо харчат парите на хората. И това е единствено началото ", закани се той.

Градските управляващи възнамеряват и преустановяване на споразуменията с още най-малко пет фондации, получавали средства от бюджета. Една от тях е учредена през 90-те години, до момента в който Ердоган бе кмет на града. В управителния съвет на Фондацията за турската юноша и просветителни услуги (TURGEV) са дъщерята на президента, брачната половинка на неговия шеф за връзките и някогашният кмет от партията на Ердоган. Спрени са протоколите за финансиране на Фондация за турската юноша (TUGVA), Фондация " Енсар ", Фондация " Азиз Махмут Хюндай " и Теологичната фондация " Дарул Фюнун ", писа в. " Сабах ".

 

В същото време ръководещите работят на различен фронт

 

В началото на септември кметовете на градовете Мардин, Ван и Диарбекир бяха уволнени и на тяхно място бяха назначени административни шефове от Анкара. И то макар че партията на тримата кметове - прокюрдската Народнодемократична партия (НДП) - спечели локалните избори през месец март с огромна преднина. Турското Министерство на вътрешните работи оправда по традиция уволненията с това, че въпросните кметове били поддържали контакти с терористични организации. " С помощта на някои кметове кюрдската милиция (ПКК) е употребила финансовите средства на общините за незаконните си цели ", гласеше известието на ведомството. Само че доказателства за това, че кметовете са подкрепяли терористични организации, отклонявайки за задачата даже публични средства, по този начин и не бяха представени.

Уволнените кметове и управлението на НДП отхвърлят обвиняванията. Да се отклонят публични средства по този начин или другояче е невероятно, тъй като страната зорко следи всичко, настояват те.  " Каквото и да направехме, държавната власт постоянно научаваше за това неотложно ", съобщи пред медиите Ахмет Тюрк, уволненият кмет на Мардин. " Държавата постоянно контролираше разноските на кметовете в Диарбекир, Ван и Мардин ", удостоверява представителят на партията. От 2016 година бяха уволнени кметове и общински съветници в 95 кюрдски града, а на тяхно място бяха назначени административни шефове от Анкара. Около 40 от уволнените кметове и до през днешния ден се намират в следствения арест. На локалните избори през март обаче прокюрдската НДП успя да си върне някои от тези кметски места, измежду които тези в Мардин, Ван и Диарбекир, напомня Би Би Си. Според партията сегашните обвинявания към нейните представители в тези градове са неуместни. Самите те са имали възможност да видят по какъв начин административните шефове,

 

близки до ПСР на Ердоган, са харчели публичните средства

 

Прокюрдските кметове настояват, че са наследили " тресавище от задължения ", както и че преди тях публичните пари са били разхищавани с необятна ръка. Един отчет, поръчан от управлението на НДП, който проучва приходите и разноските на административните шефове, назначени от Анкара, както и един отчет на турската Сметна палата, оповестен по-рано, също навеждат на мисълта за злоупотреби с финансови средства.

Аднан Селджук Мизракли, заместник-кметът на Диарбекир, който бе измежду уволнените от предходната седмица, оповестява да вземем за пример, че по времето на назначения от Анкара административен шеф от кметството е била направена поръчка за 1600 кг кадаиф. Отпуснати били и 330 000 евро за първокласен ремонт на един офис. Политици на НДП от град Мардин също настояват, че общината им е затънала в големи задължения вследствие на краткотрайното ръководство. Според тях задълженията в това време са достигнали близо 150 милиона евро, а единствено в границите на три месеца там са били поръчвани кафета, сушени плодове и ядки за 25 000 евро. Във Ван задълженията към този момент възлизали на 215 милиона евро.

Разхищаването на общински средства  беше една от главните тематики по време на предизборната акция за локалните избори. Новият истанбулски кмет Екрем Имамоглу не пропускаше нито една опция да обърне внимание на разхищаването на данъчните постъпления от страна на истанбулското кметство. Социалдемократът Имамоглу неведнъж даде обещание, че един път вечно ще постави завършек на разхищенията и шуробаджанащината. Тези тематики попаднаха тъкмо в десятката по време на предизборната борба, тъй като във времената на икономическа рецесия, когато

 

всички турци са принудени да стягат коланите,

 

новините за разхищения на властта няма по какъв начин да не разсънят неодобрение. Това се отнася и за Ван, Мардин и Диарбекир. В последна сметка таман кюрдските региони са най-силно разтърсени от икономическата рецесия в Турция.

Неотдавна едно ново рапърско парче #Susamam, което в превод значи " Не мога да си мълча ", съвсем явно засегна сензитивен нерв на турското общество и за по-малко от седмица видеото на това парче е гледано повече от 19 милиона пъти в Ютюб, а 2 милиона души са го харесали. В записа на 15-минутното музикално видео вземат участие общо 18 рапъри, които рисуват мрачна картина на днешна Турция с нейните многочислени проблеми: полицейско принуждение и шуробаджанащина, убийства на дами, малтретиране на животни, заличаване на природата... Почти няма настоящ проблем на страната, който да не е упоменат в клипа. Това демонстрира, че все по-големи елементи от турското общество все по-често ще нарушават своето безмълвие.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР