Наскоро написах материал за това как известният изобретател Томас Едисън

...
Наскоро написах материал за това как известният изобретател Томас Едисън
Коментари Харесай

Странният подход на Томас Едисън за наемане на служители

Наскоро написах материал за това по какъв начин известният откривател Томас Едисън е употребявал късата сънливост като инструмент за ентусиазъм и нови хрумвания. Предвид метода, по който работи интернет, това означаваше, че всички мои профили в обществени мрежи ще бъдат обсипани от стотици други публикации за Едисън.

Повечето от тях не ме впечатлиха с нищо изключително, само че едно заглавие ми притегли вниманието: „ Защо Томас Едисън е желал от претендентите за работа да ядат чорба пред него “. Чакай малко, помислих си, това е цялостна полуда. Човекът несъмнено е бил още по-луд, в сравнение с допускат странните му привички за сън.

От обявата на Андрю Мартин в The Medium излиза наяве, че Едисън е имал много чудноват метод към интервюирането на асистентите, които са желали да работят в неговите лаборатории. Той ги е канил на обяд и постоянно им е поръчвал чорба.

„ Причината за поръчването на чорба е била, че изобретателят е желал да види дали претендентите са добавяли сол и пипер преди да опитат ястието, или са изчаквали да го тестват, преди да продължат с подправките “, споделя Мартин. „ Едисън е отхвърлял на момента претендентите, които са прибързвали със солта, мотивирайки решението си с това, че не е желал да има чиновници, които разчитат прекалено много на авансово построени догатки. За Едисън хората, разчитащи на предубеждения, не са имали място в неговия бизнес, тъй като им е липсвало любознанието и желанието за задаване на въпроси, които играят основна роля в нововъведенията “, изяснява той.

Луд ли е бил Едисън?

Този трик не би бил изключително удобен в днешната бизнес среда. Освен това, потреблението на ресторантски ястия като инструмент за интервюиране на претенденти може да донесе спорни резултати, имайки поради алергиите и диетичните желания на актуалните хора. По-фундаменталният проблем обаче е, че цялата тази концепция звучи налудничаво. Има ли освен това в този трик, с изключение на ексцентричността на прочут откривател?

Макар че потреблението на чорба за оценка на качествата на претенденти за работа явно не е изключително добра концепция, необикновеният метод на Едисън към назначението на нови чиновници ми подсети за редица скорошни изследвания за интервютата за работа, които демонстрират, че концепцията не на изобретателя не е била толкоз налудничава, колкото наподобява на пръв взор.

На първо място, значимо е да знаете, че изследване след изследване разкрива, че интервютата за работа са съвсем безполезни в сегашни си тип. Самият развой по задаване на въпроси на хора, (дори и такива, които целят да покажат подготвеност в дадена сфера), постоянно облагодетелства положителните и ги извежда пред хора, които може да са по-знаещи и можещи от тях.

Каква е алтернативата? Заключенията, до които стигат създателите на тези прочувания, е че може би по-добрият метод при подбора на чиновници е директното тестване на техните умения и знания. Това може да стане под формата на изпитателна задача, елементарен работен план или съответен тест.

Не разказвай, а показвай

Иначе казано, изводът от проучванията е, че дейностите споделят повече от думите. Това значи, че методът на Едисън със супата не е бил доста надалеч от истината. Начинът, по който хората подправят храната си кореспондира с поведенчески правила, влияещи върху други техни дейности.

Изводът от всичко казано не е, че би трябвало да водите претендентите за работа на обяд (освен в случай че не сте гладни), а че Едисон е бил наясно с една от главните истини за процеса по назначение на нови чиновници. Ако в действителност желаете да разберете какво могат да предложат на вашата компания претендентите за работа, то би трябвало да намерите способи да тествате качествата им да вземат решение проблеми, с които се занимава вашата организация. Винаги може да получите по-добра визия за даден човек въз основа на това, което прави, спрямо това, което споделя.

……………………..

Джесика Стилман , бизнес блогър, за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР