Наскоро хората в социалните мрежи се развълнуваха около новината, че

...
Наскоро хората в социалните мрежи се развълнуваха около новината, че
Коментари Харесай

Авантюрата да създаваш социални услуги

Наскоро хората в обществените мрежи се развълнуваха към новината, че ЧСИ е запорирал сметките на частния дом за възрастни хора в с. Подгорие - Резиденция "Детелина " и е обрекъл жителите му на мизерно битие. Както може да се досети човек, позициите на "коментаторите " бяха крайни: "Силно обичан! " (благородната собственичка на дома) и "Люто ненавиждаме! " (тъпите общинари и алчния частен правосъден изпълнител). А за нас... За нас важи правилото на Аристотел: "Платон ми е другар, само че истината ми е по-голям другар ". С други думи - огромните пострадали са възрастните жители на дома: те са си платили таксите, само че вместо да добруват, за малко да останат без ток и храна...

"БАНКЕРЪ " се поинтересува от тази история, попадна на следващия казус в областта на обществените услуги.

София Мирчева дълги години ври и кипи в интернационалния строителен бизнес, работейки за една от най-големите компании в Белгия. Връща се в България обладана от концепцията да направи нещо потребно за хората от своя край и по този начин основава обществена услуга, която съчетава уюта на дома и отдадените грижи на здравния личен състав.

Преди това избира и купува допустимо най-подходящото за задачата място - остарялото учебно заведение в с. Подгорие, община Костенец. Събаря руината и подвига нова постройката, която покрива не българските, а белгийските и английските стандарти за обществени домове. Като пари, начинанието "поглъща " малко над 2.2 млн. лева - от първа копка до ключ. Това е в резюме "рецептата ", по която преди четири години Дом "Детелина " отваря порти и посреща първите си жители.

Сега вътре живеят 27 възрастни, за които се грижи личен състав от 20 души.

Имoтът, в който се разполага Дом "Детелина " е закупен от сдружението "София Мирчева " ООД. А обществената услуга за възрастни се развива от компанията "Белфорт Детелина " ЕООД, която има всички нужни лицензи за даване на обществени грижи, издадени от общественото министерство. В "Белфорт Детелина " ЕООД София Мирчева също е шеф и съсобственик.

До запора и източването на сметките, с които се покриват комуналните разноски на дома, се стига откакто притежателят на парцела "София Мирчева " ООД не съумява да заплати таксата боклук от 16 800 лева за три години и дължимите лихви за интервала от 3100 лв..

"Боклукчийската " сага стартира по едно и също време със строителството на дома. Причината е банална - такса боклук е нереално висока. По-скоро си е прям рекет! Първоначално общината желае 10 800 лева годишно за опразването на един резервоар вид "Бобър " пред старческия дом един път седмично. След продължителни договаряния сред „ София Мирчева “ ООД и общината, таксата за боклук е понижена. През 2019 година е закрепена на 7460 лева (по към 24 лева приблизително на всеки възрастен в дома “, само че още веднъж се оказва непостижима за собственичката.

"Не отхвърлям да платя, а диря схващане за обществените услуги. Молила съм да ме освободят от таксата или да я понижат най-малко за първите пет години от инвестицията, с цел да може обществената услуга да набере скорост – това лишава време, " сподели за БАНКЕРЪ собственичката на Дом "Детелина " София Мирчева.

Потърсихме позицията и на общината по проблема и установихме, че правно няма нарушаване при условието на дълга.

"Социалната активност на дома за остарели хора "Детелина " с. Подгорие се реализира от едно юридическо лице, а парцелът е благосъстоятелност на друго. В този случай притежателят на парцела не реализира обществената активност, а отдава чартърен обекта. Претенциите ни са към притежателя на постройката ( "София Мирчева " ООД - бел. ред.) ", съобщи заместник-кметът на община Костенец Маргарита Минчева.

Съгласно Закона за локалните налози и такси, данъчно задължени лица за битови боклуци са притежателите на недвижимите парцели, ползвателите с учредено вещно право на прилагане или концесионерите. Наемателите на парцели нямат отношение към имуществените налози. А наемател на парцела се явява сдружението "Белфорт Детелина " ЕООД.

На въпроса "Защо притежателят на парцела не учреди на доставчика на обществени услуги вещно право на прилагане или не даде постройката на концесия? ", София Мирчева отговори: "Говорих с данъчните и, в случай че трансформира статута на постройката, би трябвало да възстановявам Данък добавена стойност за строителството й, а тя е издигната особено за обществени грижи. До момента нямам прецизен отговор от данъчните дали е допустимо да направя вещно право на прилагане или концесия, без да възстановявам Данък добавена стойност ".

След молба от София Мирчева до локалната администрация за финансови облекчения, общината споделя, че сдружението й не дава отговор на критериите за вложител на региона и не може да се употребява от облекчения. Нещо, което не е напълно правилно, тъй като въпросните критерии са:

- инвестиция в обект със обществена устременост за най-малко 1 000 000 лева.;

- обезпечаване на работа за най-малко 10 лица, поданици на община Костенец;

- опазване на предмета на активност за три години.

В отговора на общината до Мирчева написа, че данъчното облекчение за вложители е за период от три години от подаването на имотна декларация. Обаче през 2019 година този интервал към този момент е минал. А сдружението й се е разминало на косъм от облекченията - в дома работят 8 (осем), а не 10 (десет) поданици на Костенец!

По думите на Мирчева няма по какъв начин една обществена услуга незабавно да отвори порти и да започва с огромен брой чиновници или пък домуващи, защото естеството на обществените грижи изисква време – да вземем за пример обучаването на личния състав.

Така частният вложител попада в обаян кръг с условия, които са несъвместими със същността и ролята на обществените действия. А локалната администрация не се вълнува от това, че постройката е издигната и се употребява единствено и само за дом за възрастни хора.

Цялата тази неразбория е резултат от неналичия в общественото законодателство, които да дават ясни правила за взаимоотношенията сред локалните управляващи и частните обществени услуги. Докато тези неналичия не се запълнят всяко частно начинание, обвързвано със обществени услуги, си остава рискована случка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР