Наскоро древен бронзов ритуален съд, който беше изгубен в чужбина,

...
Наскоро древен бронзов ритуален съд, който беше изгубен в чужбина,
Коментари Харесай

Изгубен древен бронзов съд беше върнат на Китай

Наскоро античен бронзов обреден съд, който беше загубен в чужбина, откакто е бил откраднат преди 40 години, най-сетне беше върнат на Китай. Това оповестиха на конференция от Националната администрация за културно завещание през вчерашния ден.

Открит през 1978 година в археологически обект, датиращ от късната династия Западна Джоу (1046-771 година пр.н.е.) в северозападната китайска провинция Шанси, бронзовият съд незабавно е систематизиран като най-голям клас културна светиня на държавно равнище. 

За страдание той обаче е откраднат през ноември 1984 година, като оттогава напъните за намирането и връщането му не са спирали. През 2023 година бронзовият съд се появи публично в Ню Йорк. Неговият притежател Реймънд Кинг се съгласи абсолютно да върне артефакта на китайското държавно управление, откакто научи за историята зад него. Така многогодишните старания на Националната администрация за културно завещание се увенчаха с триумф и тази прелестна част от китайската история към този момент може да бъде забелязана на родна земя. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР