Наско Сираков печели симпатизанти със силния си и труден за

...
Наско Сираков печели симпатизанти със силния си и труден за
Коментари Харесай

Новият син папа

Наско Сираков печели симпатизанти със мощния си и сложен за ръководство темперамент

© Юлия Лазарова Това не е сериал единствено за футбола. Той е за власт, бизнес и гангстери. Вероятно по този начин би звучало началото на критика, в случай че сагата с футболния " Левски " беше кинопродукция. Но за разлика от филмовите сериали историята се случва онлайн. И откакто досегашният " папа " Васил Божков изпадна в недружелюбност, синята вяра към този момент има нов фаворит. И също като в настоящите телевизионните сюжети е егоцентрик и сложен за надзор. Дали Наско Сираков ще реши проблемите на клуба и най-много по какъв начин?

" Младият " Тити

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За момента наподобява, че някогашният нападател на сините е избраникът на Божков за нов собственик на акциите след предизвестеното крушение с джиросването им на премиера Бойко Борисов. До публицистичното привършване на броя беше известно мнението на номиналния притежател Георги Попов, че ще ги съобщи безплатно на Сираков. Но до момента всяко решение на намиращите се в Дубай Божков и Попов е предпоследно и наподобява като част от доста по-голям пасианс.

Сираков самичък влезе в ролята на по-надеждния Константин Папазов-Тити и също като него се самопредложи за притежател на обезкървеното откъм пресен запас сдружение в обстановка на невъзможност. Той беше определен и от почитателите в анкета на Васил Божков, в която се оправи с конкуренцията на Делян Пеевски, премиера Борисов, сръбския разбойник Сретен Йосич и още десетки номинации. Видимо Сираков не се тормози от странната концепция притежателят да бъде избран тъкмо по този метод и разгласи желание да поеме щафетата, в която до момента се изредиха Майкъл Чорни, Тодор Батков, Иво Тонев, близкият до Пеевски юрист Александър Ангелов, Спас Русев и Божков, а за месец се оказа, че подобен е бил и Христо Йовов.

Сходството му с Тити Папазов не е инцидентно. И двамата са възприемани като знаци на левскарщината. Имат подобен управнически профил и са се притичвали на помощ в сложни моменти за синята концепция. Разчитат на широкообхватно въздействие измежду левскарската общественост, само че с тази разлика, че при Сираков прочувствената амплитуда е доста по-малка. В една от анотациите към биографичната му книга " Единакът " (написана от сегашния изпълнителен шеф на " ПФК Левски " Павел Колев) е описван по този начин: " В наказателното поле на съперник Наско Сираков има инстинкт на див звяр палач. Жертвите му са неизброими. В живота също минава като валяк през тези, които му се изпречат на пътя. "

По-неуправляем и по-авторитарен е, само че е по-подходящ за футболно ръководство, по този начин както Папазов е по-близо до баскетбола. И също по този начин двамата наподобяват като временен стадий в развиването на собствеността, защото не разполагат с финансовия запас да обезпечават сами издръжката на клуба.

Като футболист и началник Сираков съвсем постоянно е бил от страната на взимащите, а не на даващите. Няма личен бизнес отвън футбола, който да му дава опция да обезпечи нужните средства за действието на сдружението. В последните дни той е бил мощно зает да обезпечи финансова поддръжка от сътрудници, които му имат доверие, само че няма огромна изясненост в какъв размер ще бъде помощта и под каква форма.

Вълкът от Герена 22 млн. лева бяха разноските на синия клуб за 2019 година, от които 13 млн. лева за заплати.

Първата му и съществена задача е да обезпечи пресен финансов запас за клуба, който в последния месец набираше средства посредством дарения. Ръководството на сините нееднократно е обявявало, че са нужни 1.5 милиона лв. на месец за естественото действие. Известно е, че има забавени заплати на футболистите, които при три неизплатени могат едностранно да прекратят договорите си и да подпишат с други клубове. Отделно на 5 юни се възобновява футболното състезание и ще са нужни средства за оперативна активност, както и да се заплащат ежемесечните вноски от по 143 хиляди лв. към Национална агенция за приходите. Вече има насъбрани отговорности и към личния състав, макар че част от мениджмънта разгласи при започване на интервенцията против бизнеса на Божков, че ще работи без възнаграждение. В последните дни Сираков се е срещал с представители на другите фракции на почитателите, с цел да сондира отзиви и да построи програмата си за деяние, сочат информации на " Капитал ". Преди три години, в миг на следващата рецесия на ръководство, той се разгласи за понижаване на разноските и усъвършенстване на бюджета в по-нормални за българската реалност размери. Тогава дефинира цел от 6 милиона лв. годишно, което беше двойно по-малко от тогавашния бюджет на клуба. През миналата година " Левски " изразходва 22 милиона лв., което е с малко повече от 4 милиона лв. от 2018 година Само разноските за заплати на личния състав (включително и футболистите) възлизат на 13.4 милиона лв.. Те са с 2 милиона повече от миналата година макар желанията това перо да се свие.

По информация на " Капитал " Сираков е посочил податливост да се работи в посока да се разбие досегашният модел, назовават от ентусиастите " Бащица ". Най-малкото тъй като това би подсигурило по-малка взаимозависимост от средствата на притежателя, а диверсификацията би разрешила по-малко разтърсвания при неблагополучия от един или различен източник. През миналата година съвсем 75% от приходите (16 от 24 милиона лева) са свързани с рекламата и спонсорството, като най-голямата част са средствата от компаниите на Васил Божков. Единият от разновидностите е да търси помощ от премиера, който да задължи компании да спонсорират клуба, както го прави мълчешком в последните години.

Почти несъмнено " Левски " ще може да разчита на реклама от държавния тотализатор, каквато поръчка към този момент беше направена и в чието управление попаднаха двама някогашни футболисти на " Левски " - Христо Йовов и Гошо Гинчев. Сираков ще би трябвало да балансира сред това прелъщение и чувствителността на почитателите, които чакат повече самостоятелност от политическите лица (като депутата Делян Пеевски, който преведе 500 хиляди лв. посредством компанията си " Интръст " като част от благотворителната акция за набиране на средства). Най-прогресивните организации на почитатели, като тръста " Синя България " към този момент оповестиха, че ще упорстват за по-балансирани доходи и увеличение на средствата от другите съществени пера. През 2019 година постъпленията от продажба на футболисти са 3 милиона лв., единствено с 1 милион лв. повече от приходите от дарения. Постъпленията от участия в европейските шампионати са едвам 1 милион лв., само че това е перо, което не може да се управлява, защото зависи от положението на тима и представянето му на европейската сцена. " Синя България " е вторият максимален акционер в клуба и максимален прокламатор на политиката " антибащица ".

Деликатен танц

Едно от перата, което се преглежда като подценено и с опция за увеличение на приходите, са телевизионните права. От него " Левски " получава едвам 500 хиляди лв. на година, макар че е един от двата най-популярни и гледаеми клуба дружно с ЦСКА.

Двата клуба се подчиняват на разпоредбите на групово систематизиране на приходите от телевизионни права, каквато е всеобщата европейска процедура, само че към този момент са правени сондажи да потърсят по-голям дял от средствата или увеличение на размера на контракта. През предишното лято в следващ изблик на утежняване на връзките по оста Гриша Ганчев - Кирил Домусчиев " ЦСКА-София " изиска от БФС преразглеждане на връзките с компанията медиатор " Футбол про медиа ". Тази и идната година компанията на Домусчиев би трябвало да преведе на футболните клубове по 6.5 милиона лв.. В известните футболни страни приходите от тв права образуват забележителна част от приходите на клубовете, а теоретиците на уравновесения футболен бюджет считат, че е здравословно да обезпечават към 40% от средствата.

Засега не е ясно дали Сираков ще тръгне в тази посока, тъй като това би го вкарало в комплицирани връзки с настоящата политико-икономическа настройка. По-резки придвижвания в тази посока биха засегнали непосредствено ползите на близкия до държавното управление Домусчиев, който е и притежател на " Нова телевизия ", излъчваща шампионата. А това значи да се рискуват възможните приходи по управническа линия. Въпреки че преди единствено преди 8 месеца той влезе в битка с Домусчиев във връзка негово изказване: " Кирчо, зa oщe 20 гoдини дa cи купиш тв прaвaтa зa българското първeнcтвo, зa cлeдвaщитe 20 гoдини дa cи купиш първeнcтвoтo нa Бългaрия пo футбoл, отново caмo щe cънувaш, чe мoжeш дa дocтигнeш Сираков във футбoлa. "

Със сигурност обаче ще инициира промени в представителния тим във връзка с селекцията и заплащането, защото там се усеща най-силен. По-доброто показване на тима повлича след себе си спомагателни доходи от участия в евротурнири, продажба на футболисти и приходи от фенове на домакинските мачове. Но тази мярка ще отнеме време и няма да реши краткосрочните проблеми. Но до тогава Сираков ще има един голям капитал, който може да му помогне да завоюва време - доверието
на синята аудитория. А това е чудесно начало за всеки " папа " да прокара концепциите си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР