Наско Сираков обяви, че е притежател на 86,6% от акциите

...
Наско Сираков обяви, че е притежател на 86,6% от акциите
Коментари Харесай

Какво се случва с акциите на Левски?

Наско Сираков разгласи, че е собственик на 86,6% от акциите на Левски. Какво ще се случи с тях, откакто голмайстор №1 в историята на " сините " бъде вписан в книгата на акционерите. Адвокат Ивайло Дерменджиев отговори в ефира на БНР, стратегия " Хоризонт ":

" Ако е декларирано желанието на господин Сираков да бъде акционер в Левски, то следва, както е записано, в Търговския закон, да предприеме дейности по вписването в книгата на акционерите на сдружението.

Футболен клуб Левски като всяко едно друго комерсиално сдружение се подчинява на режима на комерсиалния закон и това е вменено на новия притежател. В седемдневен период той би трябвало да отиде в клуба, където се намира акционерната книга и да се легитимира като подобен. Не съм виждал джирото, което е отразено върху краткотрайните удостоверения, нито зная дали има контракт сред новия и остарелия притежател. Ако е осъществено безвъзмезно подаяние на 86,6% от акциите, това значи, че е получено подаяние от физическо лице на съответното обитаемо място.

И тук работи закон за локалните налози и такси, който не третира необикновен тип дарения на имущества. Това безвъзмезно имущество предстои на данъчно облагане, тъй като е актив. Оценката на безвъзмезно прехвърляния актив би трябвало да бъде осъществена върху пазарната му стойност. Ако тази оценка не може да бъде елементарно изчислена, то тогава се прави оценка на номиналите и съответния % на територията на град София е 5%. Това е персонално обвързване и то следва от обстоятелството на приемане безвъзмезно на някакво имущество. Това обвързване би трябвало да се извърши в период от два месеца. Възможно е такава договорка да бъде осъществена за друга стойност - един лев или 100 лв.. При безвъзмезните дарения способена е локалната власт, а при различен вид дарения способени са данъчните управляващи.

Ако Наско Сираков бъде вписан като собственик на въпросните акции, то и той може по-късно да ги джиросва и трансферира. Общото заседание е свикано и то има дневен ред, който би трябвало да се следва и съблюдава. За да останат акциите в клуба, то те би трябвало да бъдат изкупени назад от самия клуб.

Това не може да бъде осъществено случайно. Има избрани условия, има и такива условия в самия правилник на акционерното сдружение. Ако притежателят на акциите реши да се разпореди с тях, то това може да стане както се е случвало до момента - безплатно, а може и да изиска и пари за тях. И това е негово право.

Задължението на заплащането на налог върху приемането на имущество поражда и друго право. Това имущество съставлява общ брой от парични средства, оценени като имущество и те могат да бъдат разпореждани против други пари. Представете си, че Левски проработи сполучливо. Намаляват разноските на клуба, което е изцяло допустимо. Това се вижда в целия свят след епидемията, а Левски стане един сполучлив бизнесмодел, както е с огромна част от испанските клубове, където огромна част от тях са публични. И Левски стартира да се самоиздържа, печели задоволително пари. В един миг се появява богат вложител, който демонстрира предпочитание да купи акции и тогава се обръща към този акционер, който има най-вече акции ", сподели юрист Ивайло Дерменджиев.
 Спас Русев с голям жест към Левски, отговорностите на
Спас Русев с голям жест към Левски, отговорностите на " сините " понижиха с 3 млн. лв.

Новината удостовери бизнесменът
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР