Наско Сираков - голмайстор №1 на Левски и бивш изпълнителен

...
Наско Сираков - голмайстор №1 на Левски и бивш изпълнителен
Коментари Харесай

Наско Сираков: Роси трябваше да бъде уволнен поне десет пъти, в Левски се изложиха като последните глупаци

Наско Сираков - голмайстор №1 на Левски и някогашен изпълнителен и състезателен шеф на сините, даде обстойно изявление за сътрудниците от " Тема Спорт ". В него легендата приказва за отбора от " Герена ", процесите в родния футбол, съдийството, Лудогорец, ЦСКА. Както и за започващото тази седмица международно състезание по футбол.

 Живко Миланов и Влади Гаджев са финален вид за лятната селекция на Левски
Живко Миланов и Влади Гаджев са финален вид за лятната селекция на Левски

" Сините " имат други трансферни проекти

Г-н Сираков, хареса ли ви миналото състезание през погледа ви на фен, някогашен футболист и началник?

- Хареса ми, че имаше конспирация до към един месец преди края на шампионата. Като равнище - съгласно мен играем всичко друго, само че не и играта футбол. Имам поради европейски футбол. Не приказвам за международен, а даже за този от средноевропейските шампионати. При нас се играе най-бавният футбол. Това е 100 % несъмнено, футболистите са извънредно неподготвени за Първа лига. И най-нормално нещо - резултатът от това се вижда в националния тим. А също и от равнището на вътрешното ни състезание.

Това ли беше последното ви състезание като човек, директно зает с управлението на футбола - бяхте член на Изпълкома, само че се оттеглихте на последния конгрес на БФС?

- Аз директно не съм бил зает в никакъв случай в управлението на футбола. Това, че съм бил член на Изпълкома, не значи, че съм бил зает.

Това единствено внушителен пост ли е? Отнася се освен за вас, а и за останалите членове на Изпълкома...

- Четох, че в новия Изпълком на всеки член незабавно е вменена някаква служба и отговорност за нещо. Но при мен не е било по този начин.

 Левски спазари Давид Яблонски за Ризеспор?
Намери се покупател за Давид Яблонски?

Ризеспор изкуши бранителя с двойно по-висока годишна заплата

Защо съгласно вас посещаемостта по стадионите понижава? Като отидем на мач, се майтапим с това какъв брой ще е публиката - 50, 100, 200, 300 индивида...

- Този отговор го дадох още на първия ви въпрос. Хората можеш да ги излъжеш един, два, пет, 10 пъти, само че не можеш цялостен живот да го правиш, почитателите към този момент имат ужасно доста информация. Те всеки ден могат да гледат европейски и международен футбол и могат да създадат нужното им сравнение.

Но в случай че да вземем за пример Берое ти е в сърцето, за какво ще гледаш Ливърпул против Стоук Сити?

- Берое е от тимовете с аудитория. В интерес на истината, за мен Берое бе един от дребното светли лъча в нашия футбол през миналия сезон. Отбор, който се пробва да построява някакъв жанр, да играе по избран метод. Разбира се, би трябвало да се означи, че и треньорът Александър Томаш работи за първа година там. Затова бе най-нормалното нещо и при тях да има разтърсвания. Но аз считам, че с този треньор Берое в случай че продължава по същия метод, през новия сезон ще бъде още по-добър и ще играе по-важна роля в шампионата, в сравнение с тази година.

 Жерсон Кабрал: Фейенорд - Аякс е красиво дерби, само че Левски - ЦСКА е същинско
Жерсон Кабрал: Фейенорд - Аякс е красиво дерби, само че Левски - ЦСКА е същинско

" Ако успеем да ги победим, почитателите са подготвени да ни простят три следващи загуби "

Берое го споделих апропо...

- Но уцели. Виждате тимове... изключително като Левски, които в 90 % от случаите през годините обратно са били с най-голяма междинна посещаемост, а в този момент нещата са ужасяващи.

Защо се получава по този начин, че хората обичат да си гледат мачовете по малкия екран -вадят се положителни рейтинги за гледаемост. А не са на стадиона. Всъщност те се интересуват от футбол, само че ги няма на трибуните, за какво?

- По принцип българските мачове постоянно са били по-гледани от непознатите. Но хората просто избират да си седнат вкъщи и да пият една ракия със салатка. Да гледат мача по малкия екран, вместо да вървят да си тровят нервите на стадиона.

Да, само че в това време, в случай че тимът им е мощен, те ще зарежат удобството на дома и ще отидат на стадиона...

- При всички положения. Особено при някои тимове това е наложително. Левски в случай че има сериозен тим, в случай че има сериозен треньор - при всички положения публиката ще се върне. Но и това няма да продължава постоянно. Защото аз си припомням, че преди 30-35 години на Славия ходеха по 10 000 индивида на мач. Само че като нямаш триумфи... Децата обичат да стават последователи на спечелилите.

 Стягат
Стягат " Герена " за Лига Европа

Ръководството прави козметични промени по стадиона

По кое време ви стана ясно кой ще стане първенец в последния шампионат?

- След мача от плейофите в Разград сред Лудогорец и ЦСКА (б.р. - 3:2 за домакините). След него към този момент беше ясно шампионата. Е, предстояха още мачове, само че разликата стана шест точки, а в България толкоз точки са доста огромно преимущество.

Като някогашен нападател по какъв начин гледате на това, че Мартин Камбуров и на 37 години вкарва постоянно голове?

- Мартин е отличен състезател. И човек също.

Подобри достижението ви по маркирани голове в елита - вие сте със 196, а той мина кота 200 и е с 203. Пред него е единствено Петър Жеков с 253...

- Постиженията са за това -да бъдат подобрявани. Той първо е доста положително момче, експерт - от това, което приказвах, с треньора му сега, той е доста удовлетворен от него. Винаги е бил голаджия и най-нормалното нещо, откакто играе по този метод, е да вкарва голове и да усъвършенства достижения. Пожелавам му единствено да е жив и здрав и да продължава по същия метод.

 Наско Сираков: Каранга е бил препоръчан първо на Левски, за какво не го взеха?
Наско Сираков: Каранга е бил препоръчан първо на Левски, за какво не го взеха?

" Те го отхвърлят, а по-късно той отиде в ЦСКА "

През тази година имаше изразени голмайстори като Фернандо Каранга, Клаудиу Кешерю...

- Малко бяха.

Друг път обаче не е имало толкоз типичен голаджии, или най-малко не са изпъквали толкоз?

- Да ви кажа почтено - това не е изпъкване.

Но въпреки всичко двама индивида минаха границата от 20 гола в шампионата.

- За мен над 20 гола в 36 мача е нищо за нашето състезание и за футбола, който се играе в него. За мен е обикновено първокласен нападател от европейска класа в този шампионат да вкарва 40 гола. Толкова, колкото реализирахме ние преди време.

Как ще коментирате последните треньорски смени във водещите ни клубове в елита Лудогорец и ЦСКА? Според вас това блян за надграждане ли е, или просто се търси нещо ново?

- Според мен и двете. За Лудогорец е по-странно, тъй като идва в подобен миг - в деня, в който започваш подготовка, а правиш треньорска промяна. Това го свършиха и преди три-четири години, когато сътвориха и най-големия си гаф в евротурнирите против Милсами. Горе-долу беше същата работа. Доведоха треньор (б.а. - португалеца Бруно Рибейро) даже след първия предварителен лагер. Дано да не стане в този момент по този начин. Но за мен тази промяна е доста по-странна, в сравнение с тази в ЦСКА.

 Христо Йовов: Левски не наподобява сериозен клуб, рецензиите са изцяло заслужени
Йовов: Левски не наподобява сериозен клуб, рецензиите са изцяло заслужени

" Сезонът беше неудовлетворителен за тима, по всички параграфи "

Вие също направихте сходна странна промяна, и то също с Димитър Димитров -през лятото на 2000-ата година в Левски. Така ли беше?

- Тогава тя стана 3-4 дни след последния мач. Но и до ден сегашен сме запазили отлични връзки с Димитър Димитров. Вчера пихме кафе на същата маса, на която сме в този момент. Това е професионалната работа. Аз съм решил по този метод тогава, че би трябвало да го направя. Търсил съм постоянно нещо по-добро за Левски. Той не ми се сърди за това... Сигурен съм, че му е било неприятно, само че във футбола и изключително в треньорската специалност е по този начин. А и в директорската - когато би трябвало да взимаш решения, касаещи бъдещето на тим като Левски. В нито един миг не съм изпитвал някакви скрупули от това нещо. Сменил съм много треньори.

А при ЦСКА? Защо при тях се стигна до назначението на Нестор Ел Маестро?

- Един месец преди края на шампионата те хранеха очаквания и имаха огромни шансове за купата. Явно разочарованието втора година подред им е пристигнало допълнително и потърсиха смяна. Доколко вярно е било в този миг да се смени Стамен Белчев? Или да го оставиш да си довърши сезона и тогава да направиш смяната - към този момент тези решения се взимат от съответното управление.

 Антонио Вутов започва подготовка с Левски, само че може да не остане на
Вутов започва подготовка с Левски, само че може да не остане на " Герена "

Клубът към този момент стартира договаряния за задържането на играча

Каква ви е прогнозата за идващото състезание като процес, интерес, протичане? Подходящ ли е този формат?

- Форматът при всички положения ще се резервира - към този момент бе оповестено. Според мен футболният съюз вярно намерения по-сериозно за този във Втора лига, тъй като за мен не е обикновено от 16 тима да изпадат 4 непосредствено. Това значи, че 25 % от отборите са навън. Затова и се потърси смяна и към този момент ще изпадат два тима. Що се касае до развоя на идващото състезание - мисля, че надбягването ще е отново сред два коня.

Тоест, да четем сред редовете, че не слагате Левски в борбата за купата?

- Вие слагате ли ги? В Левски бяха подготвени още тази година да завоюват трофей, само че изгубиха като последните простаци купата, която им беше в забрадка вързана! За кой ли път го вършат към този момент?! За трети път в последните пет години. Пак разплакаха половин България. А нелепото е, че в случай че бяха взели тази купа, те бяха подготвени да разгласят сезона за сполучлив! Представяте ли си?! При състояние, че са 24 точки зад Лудогорец и 17 зад ЦСКА?! Това е позор! Те би трябвало да си дадат сметка, че това е огромен позор! Явно там всяка година се занижават критериите. Ти да си на 17 точки зад ЦСКА и на 24 от Лудогорец, а освен това първенците дръпнаха ръчната спирачка в последните 3-4 кръга - другояче разликата щеше да е над 30 точки. И ти да си подготвен да обявиш един сезон за сполучлив в Левски! И като че ли внезапно ще станат ужасно по-добри следващата година.

 Афонсо Фигейредо пред ТОПСПОРТ: Делио Роси не е добър човек и треньор! Учеше ме на неща, които знам от 14-годишен...
Афонсо Фигейредо пред ТОПСПОРТ: Делио Роси не е добър човек и треньор! Учеше ме на неща, които знам от 14-годишен...

" Феновете на Левски са същинската мощ на този тим, нека скоро отборът завоюва отличие "

Може би за самочувствие щяха да го разгласят...

- Това са мечти за хора, които хал хабер си нямат от футбол. Те могат да се заблуждават както желаят и да хвърлят обещания в общественото пространство. Но каква е действителността? Във футбола най-големият проблем е, че след един месец стартират мачовете и каквото и да приказваш, и каквито обещания да даваш, излизаш на зеления терен и там ти лъсва същинското лице.

Според вас през идващия сезон съдиите ще бъдат ли отново фактор?

- В България постоянно са сериозен фактор. Много сериозен фактор са.

Не става въпрос да дефинират кой ще е първенец, тъй като в последните години оплескват даже мачове без никаква конспирация?

- Те се нагърбват и с това да дефинират първенеца. Няма какво да се заблуждаваме - това е истината!

В последните 7 години е еднакъв първенецът...

- По една или друга причина доста постоянно се бърка в една посока. А апропо и за изпадащите, а и за всичко се намесват съществено. Но за сметка на това си имаме Марк Бата, с цел да се крием зад него. Той е безспорен индианец. Харчим пари напразно за един индианец. Но не, по-скоро той ни има за индианци.

 Мениджър предложи трима футболисти на Левски
Мениджър предложи трима футболисти на Левски

На " Герена " към момента не са оповестили нито един нов състезател

Значи, щом му плащаме пари за нищо, сме индианци?

- Много ясно. Каква работа е приключил съгласно вас Бата?

Забелязахте ли някаква смяна при новия началник на съдиите Йордан Сталев, откакто той размени на поста Петър Петров?

- Не. То няма да има смяна. Ако си мислите, че ще има смяна в съдийството, значи сте се объркали.

Е, по този начин ли ще я караме - на мач по два анулирани гола, няколко дузпи и засади... След всеки мач излиза даден треньор и споделя, че по този начин повече не може.

- Съдиите са подвластни, съдиите се плашат.Те нямат успокоение. Атакувани са. Какво очаквате? За един месец да се сътвори знамение и съдийството ни да стане на европейско равнище. Затова от доста години нямаме на огромно състезание наш арбитър. Помните ли какви съдии имаше в България? Атанас Узунов, Богдан Дочев, Данчо Жежов и още преди тях. На огромни шампионати съвсем постоянно сме имали съдии. Това, че са били там, не е подарък за тях, а просто са имали качествата да бъдат там. Те са си го извоювали. А в този момент дадат на реферите ни някаква умряла подготовка и това е.

 Красимир Иванов: Левски би трябвало да си вземе поука от предишния сезон, не се отхвърляме от купа и купа
Красимир Иванов: Левски би трябвало да си вземе поука от предишния сезон, не се отхвърляме от купа и купа

" Сега имаме по-малко извинения "

Според вас ще има ли някаква смяна в БФС, в метода на управление на футбола след този конгрес, в менажирането на националните тимове?

- Сигурно ще има. Надявам се на това. За БфС не желая толкоз да приказвам заради простата причина, че 12 години съм бил част от Изпълкома. Разговарял съм с Борислав Михайлов. Той има предпочитание и положителни планове, само че до каква степен ще успее, към този момент е обособен въпрос.

Какви са упованията ви за международното състезание?

- Бих заложил за международна купа на Бразилия или на Германия. Разбира се, аз съм последовател на испанския футбол, въпреки че за Испания не бих заложил. Както се споделя - " Всички играят, само че най-после Германия е на край ". Има доста мощни тимове на това международно състезание, франция и Белгия са с доста огромен капацитет. Португалия също е добър отбор. Същото е и с всички латиноамерикански сформира. Уругвай е извънредно мощен тим. Според мен ни чака доста положително международно състезание.

Според вас Славиша Йоканович може ли някой безоблачен ден да се върне още веднъж да работи в България?

- Никога! Според мен той до две-три години ще води някой от огромните британски клубове. Вече е спряган за Челси. Най-нормалното е да продължи с Фулъм във Висшата лига. Но нищо чудно и тази година да поеме Челси. Той има капацитета да води някой от грандовете на Висшата лига.

А за какво се случи уволнението му от Левски след тъждество 0:0 с Локо София?

- С Левски в последните 10 години се случиха толкоз простотии и по-лошото е, че не престават да се случват. Просто последователите би трябвало да свидлив зъби и да разчитат на тази приказка, че колелото се върти и при всички положения рано или късно на нашата улица ще изгрее слънце. Макар че към този момент към момента е доста облачно. Левски е преживявал доста тежки моменти в историята си, тъй че ще преживее и тези ръководители, и тези моменти.

 Вижте програмата на Левски за новия сезон
Вижте програмата на Левски за новия сезон

Първенството стартира на 20 юли

Може ли и на настоящия треньор Делио Роси да се случи това, което с Йоканович преди време - да бъде уволнен по телефона?

- Той до момента трябваше 10 пъти да бъде уволнен. Щом не се е случило досега, допускам, че ще си отиде дружно с цялото управление. На това разгадавам.

Цялото оперативно управление ли или и притежателят?

- Всички. Не знаеш на " Герена " кой е действен и кой е комплициран за бушон. Там не можеш да го схванеш това. И кой стои зад завесата! Там е знамение на чудесата!

Според вас към момента ли " Левски е една огромна неистина ", както се изразихте преди време, или в този момент е малко по-малка?

- Няма огромна смяна.

 Роман Прохазка разяснява треньорските качества на Нестор ел Маестро
Прохазка разяснява треньорските качества на Ел Маестро

" От него може да се чака всичко "
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР