Наситени мазнини Такива са животинските и две растителни – кокосовата и

...
Наситени мазнини
Такива са животинските и две растителни – кокосовата и
Коментари Харесай

Нов отговор на стария въпрос: Вредни ли са мазнините?

Наситени мазнини

Такива са животинските и две растителни – кокосовата и палмовата. Мазнините построени основно от наситени мастни киселини, резервират твърдостта си при стайна температура. Високият % наситени масти в храната принуждава черния дроб да създава повече липопротеини с ниска компактност (които са свързани с неприятния холестерол), в сравнение с тялото може да оползотвори. Резултатът е увреждане на артериалните стени (атеросклероза) и сърдечноаъдовата система, нараснал риск от остеопороза и неработоспособност, отслабена имунна отбрана на организма.

Важно: Доброкачествените натурални наситени мастни киселини имат потребен резултат, тъкмо противоположен на изброените негативни резултати, когато са в точните количества. Установено е да вземем за пример,че в тропическите страми, където се употребява най-вече наситеното палмово и кокосово масло в натурален тип (без промишлена преработка), сърдечно съдови болести съвсем не се срещат.

Ненаситени мазнини

Те са поли- и мононенаситени. Полиненаситените растителни масла остават течни при по-ниски температури. Зависимостта е следната: колкото по-ниска е температурата на втвърдяване-то, толкоз по-голяма е степента на ненаситеност на даден тип лой. В тази група са маслото от царевица, соя, сусам, слънчоглед и шафран. Мононенаситените растителни масла са в средата на спектъра на мазнините и се показват от зеленчуковите типове олио – от маслини (зехтин), фъстъци, авокадо и канола (вид канадско масло).

Нов отговор на остарелия въпрос: Вредни ли са мазнините?

Есенциални (незаменими) мастни киселини

Здравословните мазнини са с високо наличие на есенциални мастни киселини, известни като Омега-3 и Омега-6. Те са виновни за еластичността на кръвоносните съдове, гладката и свежа кожа, здравите нокти, лъскавата коса и мощната имунна система. В нерафинирано положение резервират естествените си антиоксиданти и хранителни свойства и защищават кръвоносните съдове от формиране на атеросклеротични плаки. Богати на есенциални мастни киселини са семената, множеството ядки и прясната тлъста риба (сардина, херинга, скумрия, лефер, сьомга). Омега-3 се съдържа в рибата, мидите, рибеното и лененото масло, а Омега-6 – в месото, нерафинирания сусам, шафрановото и слънчогледовото олио. Добре е общото им количество да не спада под една трета от общото количество на мазнините в дневното меню.

Препоръка: Не прекалявайте с Омега-6 мастните киселини, тъй като покачват производството на неподходящите тъканни хормони и основават метаболитен дисбаланс.

Нездравословни мазнини, които би трябвало да изключите от менюто си:

рафинирани масла, които нямат цвят и характерен аромат (слънчогледово, царевично, соево, канолово и пр.) хидрогенирани мазнини като маргарина, който е богат на нездравословните трансмастни киселини всяка лой, загрявана при температура над 95 градуса животинските мазнини на свинското, говеждото и бройлерите

пълномасленото мляко, масло, сметана, кисело мляко, сладолед и ситене от промишлено отглеждани крави, тъй като се третират с хормони и антибиотици

Здравословните мазнини, които би трябвало да включите в менюто си:

студенопресован зехтин и ленено олио

нерафинирани масла-сусамово, орехово, тиквено, слънчогледово и от гроздово семе

натурални мазнини от яйца и други скотски артикули, отглеждани в естествени условия.

 infomax-logo-50-15-HW

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР