Насилието, свързано с водата, се е увеличило през последното десетилетие,

...
Насилието, свързано с водата, се е увеличило през последното десетилетие,
Коментари Харесай

Насилието, свързано с водата, нараства в световен мащаб

Насилието, обвързвано с водата, се е нараснало през последното десетилетие , провокирано от офанзиви против цивилен водоснабдителни мрежи по време на спора в Сирия и възходящите разногласия по отношение на доставките на вода в Индия. Това демонстрира подробна база данни за спорове, свързани с жизненоважния естествен запас.

Регистрираните случаи на принуждение, свързани с вода, са се удвоили през последните 10 години спрямо предходните десетилетия, демонстрират статистическите данни, поддържани от Тихоокеански институт, чието седалище е в американския щат Калифорния, оповестява " Гардиън ".

Тенденцията илюстрира напрежението вследствие на ограничението на доставките на прясна вода в доста елементи на света поради повишаване на популацията, неприятно ръководство на ресурсите и рискови метеорологични събития, свързани с климатичната рецесия.

" Тъй като водата става все по-оскъдна, защото това е толкоз сериозно значим запас, хората ще създадат всичко, което могат, с цел да посрещнат главните си потребности ", акцентира Питър Глайк, който е създател на Тихоокеанския институт и водещ престиж по проблемите на водата.

Базата данни е основана през 1980-те години и документира случаи, в които водата е причина за сражения, употребена като оръжие или е била прекратена от спорове.

Сред събитията от предишното десетилетие е обстрелът през юни тази година покрай тръбопровод в град Горловка в Източна Украйна, който остави 3 млн. души от двете страни на фронтовата линия без надеждно водоснабдяване; разстрела на петима аграрни производители през юни 2017 година по време на митинги в Индия поради вода и други проблеми в щат, обиден от суша; въоръжено нахлуване против ескорт от цистерни с вода в неспокойната индонезийска провинция Западна Папуа през 2012 година

Част от общото нарастване на насилието, обвързвано с водата, може да се дължи на обстоятелството, че напредъкът в свързаността улеснява съобщаването на произшествия спрямо преди, означи Глайк. Но базата данни е разкрила дребен спад в обявените произшествия сред 2000 и 2010 година, което демонстрира, че подобренията в информационните технологии не изясняват изцяло наклонността.

" Доказателствата са явни, че нараства насилието, обвързвано с ресурсите от прясна вода - както споровете за достъпа до вода, по този начин и изключително офанзивите против цивилен водоснабдителни системи ", разяснява Глайк.

Наред с дефицита на прясна вода и утежняването му, е налице възходяща подготвеност от сражаващи се сили за потреблението на водоснабдяването като оръжие , изключително в последните спорове в Близкия Изток, добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР