Насилието над деца е много сериозен и важен въпрос, особено

...
Насилието над деца е много сериозен и важен въпрос, особено
Коментари Харесай

Как да разпознаете признаците за насилие над малки деца

Насилието над деца е доста сериозен и значим въпрос, изключително когато става дума за бебета и дребни деца, защото те не са в положение да оповестят за ситуацията си, да приказват за това, и затова са изцяло безпомощни и в доста по-голям риск от децата в учебна възраст. Ако подозирате, че вашето или друго дете, е жертва на корист, добре е да обърнете внимание на следните предупредителни знаци:

Поведенчески признаци

Дете, с което се злоупотребява, може да прояви неочакван боязън от несъмнено място, единствено от хора от избран пол или от характерен външен тип – да вземем за пример жена с дълга кафява коса, мъже с брада и така нататък Може да се усеща неловко, да заобикаля контакт или да плаче неистово към други възрастни. Но е допустимо и да се опасява да не бъде оставено под грижите на родител принудител.

Противоестествено смирение, стигащо до ласкателство, по отношение на родители, учители или други обгрижващи и авторитетни фигури, също може да бъде симптом за корист. Или да вземем за пример позата на “настръхнало очакване ” – детето се вторачва във възрастните, с цел да предугади желанията и желанията им, да реагира задоволително и по подобен метод да избегне възможното физическо малтретиране.

Децата, които са жертви на принуждение са неспособни да се включат в естествена, интерактивна игра с връстниците си.

Децата,  които са жертви на полово принуждение може да се опасяват, когато би трябвало да се събличат за къпане или да се усещат прекомерно некомфортно при обзор от доктор. Наблюдават се и признаци на регресия – научените на гърне могат още веднъж да стартират да се напикават; да си смучат палеца; да стартират да заекват или да спрат да приказват. Кошмарите също са постоянно срещано събитие в тези случаи. Най-явният симптом е нарасналият полов интерес или държание, несъответстващо на възрастта им.

Емоционални признаци

Внезапни, фрапантни промени на личността. Ако дете, което е витално и решително стане извънредно безшумно и пасивно или дете, което е със спокоен характер стартира да се държи по-взискателно и нападателно, е смяна, на която би трябвало да се обърне внимание. Детето може да стане по-малко словоохотливо или да спре общуването съвсем изцяло, без да демонстрира признаци на разстройство на речта като заекване.

Травматизираните деца могат да станат прекалено груби към други деца, възрастни или животни, като демонстрират нетипичен яд и експанзия.

Физически белези

Нормално е дребните деца да се нараняват по време на игра, само че има физически белези, които няма по какъв начин единствено да си е предизвикало. Наложително е да се следи за пострадвания на части от тялото, по които инцидентното пострадване е неправдоподобно, като да вземем за пример по бузите, гърдите или бедрата. Също белези, които демонстрират следи от ръка или пръсти, изгаряния от цигари, белези от човешка захапка, фрактури на  кости, изключително при деца под 2 години, следи от попарване с вряла вода, такива, които се разливат, маркирайки пътя на водата по този начин, както е била плисната върху детето или следи от синини по раменете, краката или тялото на детето – там, където е било натискано, с цел да седи или стои в доста гореща вода.

При половото принуждение явните белези са болежка, сърбеж, охлузвания или кървене в гениталната или аналната област; дълготрайно течение от гениталиите или зараза на уринарния тракт без явна причина; стомашни болки или дискомфорт, когато детето се движи или сяда.

Може да се появят проблеми с  апетита, тотална липса на интерес към храната, необяснимо гадене и повръщане или други сходни признаци, свързани с прочувствен дистрес.

Действия, които би трябвало да предприемете:

Поговорете с хората, които се грижат за детето или с родителите, в случай че са ваши другари. Разберете дали и те са забелязали, че детето се държи по друг метод. Имайте поради, че това е доста деликатна обстановка.

В доста от потвърдените случаи на принуждение над дете е постоянно събитие хората, които са били в контакт с детето, да са имали съмнение, че то е жертва, а да не са предприемали нищо в сходство с съмненията си. Понякога тази въздържаност е приключвала с драматичен резултат, който е можело да бъде избегнат.

Сигнализирайте управляващите – полиция или отдел за протекция на детето. Не е нужно да имате доказателства. Трябва да помните, че когато доверявате вашите съмнения, ще бъдат извършени доста инспекции от експерти, подготвени в разкриването на принуждение над деца. Специализираните управляващи няма да ви обвинят, в случай че се окаже, че съмненията ви са безпочвени, нито ще са ядосани от това,че сте им изгубили времето. Със сигурност доста повече биха предпочели да са известени без нужда, в сравнение с да не защитят дете, което е насилвано.

Източник и фотоси: Wiki How

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР