Нашите тела са сложна съвкупност от множество биологични цикли и

...
Нашите тела са сложна съвкупност от множество биологични цикли и
Коментари Харесай

Странни реакции на човешкото тяло, които са защитни механизми

Нашите тела са комплицирана цялост от голям брой биологични цикли и системи, които доста мъчно могат да бъдат изцяло разбрани.

Наборът от механизми за отбрана на тялото съставлява една такава система. Те ни пазят от увреждане 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, от голям брой закани, които биха могли евентуално да ни навредят.

Вижте девет странни реакции на телата ни, които в действителност са защитни механизми.

Прозяване

Основната цел на прозявката е да се охлади мозъкът, откакто е прегрял или претрупан.

Кихане

Обикновено кихаме, когато носът ни е цялостен с прекалено много алергени, микроби, прахуляк или други дразнители. Кихането е метод да се отървем от този „ отпадък “.

Протягане

Ние инстинктивно се протягаме, с цел да се приготвят телата ни за физическите натоварвания, които чакаме от тях. В същото време, протягането вкарва в работа мускулите, възвръща притока на кръв и усъвършенства настроението.

Хълцане

Когато ядем доста бързо, гълтаме огромни части храна или просто преяждаме, нашият пневмогастричен нерв може да се раздразни. Той е тясно обвързван с нашия корем и диафрагмата. Резултатът е припадък на хълцане.

Хипнагогия

Това е това необичайно възприятие, когато се унасяте и внезапно тялото ви е разтърсено от нещо, което наподобява като токов удар. В този миг всички ваши мускули се гърчат в конвулсии, което незабавно ви разсънва.

Това събитие е резултат от обстоятелството, че когато започнете да заспивате, честотата на дишането ви бързо пада, пулсът се забавя, а мускулите са отпускат.

Удивително, само че факт – вашият мозък интерпретира тези събития като предвестител на гибелта. Така че той се пробва да ви избави, като ви раздрусва.

Сбръчкване на кожата от водата

Бръчките, които се появяват върху кожата на ръцете ви, играят значима роля. Това събитие се дължи на обстоятелството, че когато тялото се сблъсква с нараснало количество влага, то заключава, че околната среда е хлъзгава.

Така кожата на ръцете незабавно стартира да се трансформира по метод, който ще направи по-лесно за вас сцеплението с гладки повърхности.

Загуба на паметта

Загубата на паметта постоянно се случва след произшествия. Мозъкът ни безусловно изтрива най-страшните моменти от спомените ни.

Настръхване

Основната функционалност на настръхването е да се понижи количеството топлота, която телата ни губят през порите на кожата ни. Това значи, че ще ни бъде по-лесно да се затоплим в неподходящи климатични условия.

Сълзи

Освен за отбрана на лигавицата на окото, когато непознати предмети влязат в контакт с него, сълзите служат и като инструмент на „ прочувствена отбрана. “

Учените считат, че в стресови обстановки тялото ни основава нов, мощен източник на неспокойствие, за да отвлече вниманието ни от болката, която сега претърпяваме.

Инфо: http://evolife.bg/

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР