Нашите кучета ни разбират по-добре, отколкото им се е приписвало

...
Нашите кучета ни разбират по-добре, отколкото им се е приписвало
Коментари Харесай

Кучетата разбират какво им говорим много по-добре, отколкото си мислим: Прочуване

Нашите кучета ни схващат по-добре, в сравнение с им се е приписвало - и учените споделят, че разполагат с доказателства за мозъчни талази, с цел да го потвърдят.

Поставяйки електроди върху главите на 18 домашни кучета, откривателите откриха поразително доказателство, че животните не просто разпознават моделите на звука, които излизат от устата на техните притежатели, те в действителност осъзнават, че избрани думи се отнасят до съответни обекти.

Констатациите са докладвани в петък в списание Current Biology.

„ В продължение на десетилетия се води спор дали животните са способни на такова равнище на абстракция “, сподели ръководителят на проучването Мариана Борос, невролог и етолог в университета Eötvös Loránd в Будапеща, Унгария. Експериментите с кучета " ненапълно " събарят уникалността на хората.

Няколко изключителни кучета са били подготвени да научават имената на стотици предмети. Сред най-уважаваните беше Chaser, бордър коли от Южна Каролина, който можеше да запомни имената на повече от 1000 играчки.

Борос се чудеше дали повече кучета схващат, че думите имат значение, само че просто нямат метод да го покажат. Дори когато кучетата съумеят в поведенческите проучвания, сподели тя, „ в никакъв случай не знаете какво тъкмо се случва в мозъка “.

Така че тя се въодушеви от откриватели, които учат обработката на езика при хора, и се снабди с машина за електроенцефалограма. ЕЕГ мери мозъчните талази и може да реши разликата сред невронните реакции към дума, която се чака, и дума, която наподобява излиза от лявото поле.



С малко почистващ препарат, проводящ крем и марля, откривателите свързаха ЕЕГ електродите към главите на 27 кучета. След това кучетата слушаха записи на своите притежатели, употребявайки познатите думи в елементарни фрази като „ Луна, ето топката “.

След къса пауза притежателят се появи зад прозореца с предмет в ръка. Понякога това беше предметът, упоменат в изречението; от време на време не беше. Така или другояче, електродите записват дребни напрежения от мозъците на кучетата, до момента в който те обмислят това, което са чули и видели.

Тестовете продължиха толкоз дълго, колкото кучето желаеше да остане на постелката си и да взе участие, сподели Борос.

„ ЕЕГ проучванията с кучета са много лесни за осъществяване “, сподели тя. „ Те не би трябвало да вършат нищо. Те просто си легнаха.

18-те кучета, които са съумели да преминат най-малко 10 тествания, са включени в разбора. При всички тези животни, като се изключи четири, ЕЕГ-тата разкриват явен модел: вълновите сигнали понижават доста по-ниско, когато има съвпадане сред думата и обекта, в сравнение с когато няма.



Това подсещаше разликата, следена в ЕЕГ, когато хората се сблъскват с дума, която наподобява неуместна, като да вземем за пример молба да си измиете ръцете със сапун и кафе. Невролозите поясняват това като знак, че мозъкът е очаквал друга дума - " вода " вместо " кафе " - и е трябвало да свърши спомагателна работа, с цел да разбере изречението.

Борос и нейните сътрудници настояват, че същото нещо се случва в мозъците на кучетата: откакто чуят притежателя им да употребява думата за предмет, те го извикват в мозъка си в очакване да го видят. След това, когато се появи обект, това беше или нещото, което чакаха, или нещо, което ги хвърли за примка. Причината, заради която кучетата можеха да схванат, че нещо не е наред, беше, че разбираха изговорената дума.

ропастта сред чуването на думата и визията на обекта е основна, сподели Лила Маджари, когнитивен невролог от университета в Ставангер в Норвегия, която работи върху проучването.

Ако куче чуе думата „ топка “, до момента в който гледа топка в ръцете на притежателя си, може да допусна, че двете вървят дружно, тъй като участват по едно и също време, сподели тя. Но дизайнът на опита предотврати това да се случи. Вместо това кучето би трябвало да е основало тъкмо умствено показване на изречената дума.

Кучето си мислеше: „ Чух думата, в този момент обектът би трябвало да пристигна “, сподели Маджари.

„ Топка “ е най-често срещаната дума в речника измежду кучетата в изследването. Няколко имаха думи за „ каишка “, „ телефон “ и „ портфейл “. Повечето имаха най-малко едно име за обичана играчка, в това число един домакински любим, който разбираше четири разнообразни думи за разнообразни играчки в опита.



От резултатите от изследването не излиза наяве дали всички кучета имат способността да научават думи. Участвалите в опита били доброволци от притежателите си, които подсигурили, че любимците им знаят най-малко пет думи за предмети. (Твърди се, че едно куче има речник от 230 съществителни.)

Мари Ницшнер прекара десетилетие в проучване на когнитивните качества и информационните умения на кучетата в Института за еволюционна антропология Макс Планк в Германия. Тя сподели, че в миналото е срещала единствено едно куче, което наподобява знае думи за съответни предмети. Въпреки това, тя сподели, че изследването прави мощен мотив, че феноменът е действителен.

„ Изглежда ми безапелационно “, сподели Ницшнер, който не взе участие в работата.

Тя добави, че кучетата, които нямат тази дарба, няма защо да се тормозят, „ тъй като към момента имаме положителни благоприятни условия за връзка. Но в случай че виждам, че кучето ми има гений в тази тенденция, евентуално ще се опитам да насърча този гений. ”

Любителите на кучета сигурно ще бъдат заинтригувани от езиковите качества на най-хубавите си другари. Но откривателите виждат изследването като метод да проучат за какво хората превъзхождат езика, когато другите животни не го вършат.

„ Това е някаква тайнственост “, сподели Маджари. „ Не знаем за какво внезапно хората съумяха да употребяват толкоз комплицирана система. “

Като го разделим на съставните му елементи и проучим дали някои от тях се споделят с животните, „ можем да изградим доктрина за това по какъв начин езикът е еволюирал при хората “, сподели тя.

От всички типове на Земята, кучетата са единствен обект на проучване, тъй като живеят целия си живот, потопени в свят, богат на човешка тирада. И за разлика от котките, предците на кучетата са определени за опитомяване въз основа на способността им да поддържат връзка с хората.

„ Това е извънредно уместно за тях “, сподели Борос.

На водещата фотография: Луна, Шиба ину, е екипирана с електроди, преди да взе участие в опит, с цел да ревизира знанията си за познати думи. Тя седи със собственичката си Соеде Люсил Калиста.
(Oszkár Dániel Gáti)

Източник: Los Angeles Times

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР