Нашите колеги просто не могат да допуснат мисълта за обща

...
Нашите колеги просто не могат да допуснат мисълта за обща
Коментари Харесай

МВнР: Северна Македония не може да допусне мисълта за обща история

Нашите сътрудници просто не могат да позволен мисълта за обща история, за това, което е заложено в контракта за другарство и добросъседство. Това сподели съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси с Република Северна Македония проф. Ангел Димитров на брифинг в Министерство на външните работи, след края на 15-ото съвещание на комисията, проведено посредством видеоконферентна връзка.

Те действително отхвърлят да даваме оферти за взаимни празнувания на забележителни исторически персони, значими и за двете модерни страни, уточни Димитров.

 Инатът на Скопие за цар Самуил: Как съседите поясняват историята за владетеля Виж още

Като образец той даде годишнината тази година от появяването на сборника на братя Миладинови , в тази ситуация, по думите му, две персони, две фигури и тяхното дело, които са еманация на културното развиване в района. Те към този момент демонстрират цялостно отвращение да се направи някакво взаимно честване на тези две забележителни персони, уточни проф. Димитров.

По думите му, даже кръглата годишнина от рождението на Гоце Делчев идната година още веднъж провокира у тях някакво отвращение да бъде препоръчана за взаимно честване на двете държавни управления.

Проф. Ангел Димитров даде образец и с това, че през днешния ден до обяд в комисията са работили върху дефиниция на един текст за края на Първото българско царство, за цар Самуил, за наследниците му, за богомилството . Направихме изпитание, в текстовете, които предлагаме, да реализираме някакво единодушие, още веднъж беше отказано. Малко мъчно ще излезем от 10-11 век , най-малко към този момент не виждам някакво предпочитание у сътрудниците ни да изоставен личната си интерпретация за това историческо време, разяснява Димитров и изрази упованието за взаимно почитание на научните критерии, правила и стандарти.

Той даде образец също с работата по правенето на взаимен текст за Гоце Делчев, като уточни, че през днешния ден са били очевидци даже на опит да се сложи под подозрение към този момент реализирано единодушие по една въвеждаща част, да се показва, че това, което до момента е било признато, се слага под подозрение, до момента в който не приключи цялата работа по тематиката за Гоце Делчев. А дали ще приключи още веднъж е една огромна въпросителна, откакто към този момент повече от може би 7-8 срещи до момента не можем да реализираме резултат, разяснява проф. Ангел Димитров.

По думите му, сътрудниците им от страна на РСМ в комисията се опасяват от представянето на нещо биографично, обвързвано с Гоце Делчев, като се пробват да пренесат цялото отношение ретроактивно от съвременността към предишното, към една историческа персона.

Това, което ви споделих, акцентира едни съществени разлики, за жалост всичките ни опити да реализираме някакво развиване и стъпка напред още веднъж застанаха пред една стена на имитацията на сериозна активност. Декларативно поднасяните изказвания, че нашите сътрудници желаят развиване напред потъват в тази издълбана от тях яма на нежеланието въобще да има обща история, разяснява проф. Ангел Димитров.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР