Нашите деди са били наясно, че Трети март няма да

...
Нашите деди са били наясно, че Трети март няма да
Коментари Харесай

Преклонение: Огромно множество се стича на връх Шипка от ранни зори ВИДЕО

Нашите предци са били наясно, че Трети март няма да ни сплотява до дъно, само че ще ни демонстрира, че ние - българите, сме имали опция да участваме в освободителното дело. Това съобщи доктор Чавдар Ангелов, шеф на Национален природонаучен музей „ Шипка - Бузлуджа”.

"Държавата ни е резултат на всичко това, което се е случило преди години. Празникът ни обединява”, съобщи той пред Нова телевизия.



Проф. Милко Палангурски описа, че паметникът "Шипка " е публично открит през 1934 година

"Причината за късното му основаване е, че всяко хубаво нещо у нас става постепенно. Откриването му е обвързано с настоящата политика в България. През тази година се подписва Балканският пакт. Имало и е преврат”, сподели проф. Палангурски.



И подсети за подписването на Балканския пакт и за военния прелом, които "са били нужни " за сплотяването на обществото и е било добър мотив, счита историкът.
Междувременно още от рано сутринта хора започнаха изкачването до връх Шипка. Обхванати от притегателната мощ на родолюбието и макар рекомендациите да няма скупчване на хора поради ковид и върлуващия грип, българите се стичат към паметното за Освобождението на България място. Сред хората имаше и значително деца.


Иван Иванов е тръгнал от Ямбол и ще се качи на връх Шипка с велосипед. Той споделя, че е минал 60 км. Остават му да измине още 13 км.

„ Трудно е, само че въпреки всичко сме българи и не би трябвало да се отказваме”, споделя той.

Помислено е и за здравето на всички гости. Д-р Георги Георгиев ще оказва помощ на всички минаващи през централната туристическа пътека.

"Чувството е неповторимо. Идвам, тъй като съм българка ", съобщи пред Нова телевизия една жена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР