Нашето политическо семейство приема на база ценности, притеснява ме фашисткият

...
Нашето политическо семейство приема на база ценности, притеснява ме фашисткият
Коментари Харесай

Илхан Кючюк: Европа цени опита на ДПС

Нашето политическо семейство приема на база полезности, тормози ме фашисткият закон на " Продължаваме промяната " Движение за права и свободи към този момент не мълчи. Изобличава всеки опит да се гради подправен облик на партията Може би е пристигнало време да се разпише още един път какви са упованията на Скопие и София Излизането на Има Такъв Народ от обединението сподели, че е нужно ценностно държавно управление Ако реши проблемите си със Северна Македония, България ще може да лидира процеса по разширение на Западните Балкани Партията ни се утвърди като фактор за непоклатимост в района и Европейски Съюз, споделя водачът на либералите Илхан Кючюк, в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Поздравления господин Кючюк, с голямо болшинство бяхте избран отново за водач на либералите в Европа. Каква е визията Ви за АЛДЕ?

- Искам Алиансът на либералите и демократите в Европа да се трансформира в най-модерната европейска партия. В нашето европейско семейство влизат, както партии със 176-годишна история, по този начин и придвижвания, които пораждат непринудено. Затова подчертавам и върху двете - тези, които имат опита, и тези, които имат нови дела. Всички тях ги сплотяват полезностите - върховенството на правото и високите демократични стандарти.

Либералите са единствените, които печелят доверието на европейските жители. ЕНП губи поддръжка. Социалистите не порастват в социологическите изследвания. Единствените, които усилват доверието в себе си, са либералите. Искам да се възползваме от този миг, в който жителите на европейския съюз ни дават своето доверие, с цел да създадем Европа по-ефективна, по-работеща, по-близка до техните проблеми. Но в това време и задоволително мощна в интернационалните връзки.

- Движение за права и свободи е към този момент 23 години част от европейското демократично семейство. Как виждате в бъдеще ролята на Движението в него?

- Движение за права и свободи се утвърди като фактор за непоклатимост и развиване в районен и в европейски проект. Усилията ни се правят оценка и възнаграждават. Разбира се, като всяка друга партия и Движение за права и свободи би трябвало да се обновява идейно, да трансформира методите за правене на политика, с цел да може да отговори на упованията на своите гласоподаватели и на българското общество.

- Премиерът Кирил Петков води диалози за присъединение на " Продължаваме промяната " към АЛДЕ и демократичната група в европарламента " Обнови Европа ". Каква е позицията Ви като водач на либералите в Европа?

- Присъединяването към групата " Обнови Европа " в Екологичен потенциал допуска да имаш европейски депутати. Само тогава можеш да бъдеш част от днешната група " Обнови Европа ". Присъединяването към АЛДЕ значи една политическа мощ да подаде заявление за участие в фамилията на либералите и демократите. Аз работя за разширението на демократичното пространство освен в Европа, само че и в България. Това е силата на либералите - да имат политики на отворените порти. Заедно с това обаче партиите, които се причисляват към нас, би трябвало да имат избрана ценностна база, която да бъде съизмерима с упованията на политическите партии, които към този момент членуват в демократичното семейство.

Да, " Продължаваме промяната " е проатлантическа партия. Но в това време съм обезпокоен от някои законодателни актове, които подхващат нейните министри. Визирам фашисткия закон за основаване на черни описи. Да си либерал не значи единствено да покриваш избрани критерии, а да работиш за одобряването на либерализма в целокупност.

- Как сътрудниците Ви в Европа разясниха този в действителност абсурден закон?

- Това закупи известност в европейските институции. Определено това са практики, с които Европа от дълго време се е разделила. Абсолютно неясно е по какъв начин някой може да реши да основава описи на хора и компании и орган, който да ги удостоверява без съд и присъда.

- Може ли Движение за права и свободи да откри общ език с " Продължаваме промяната " в едно европейско семейство, в случай, че Движението разкри по какъв начин Петков е употребявал името на върховен чиновник от Държавния департамент на Съединени американски щати, с цел да заплашва партията?

- Бих посъветвал всеки политик да си напомни библейската мъдрост - на думите си постави мяра и теглилка, а на устата врата и брава.

Политиката се прави с хора, а не макар хората. Това е занятие, което сплотява акумулира хрумвания. А концепциите идват от хората.

- По същия метод в България бе употребявано името на френския президент Еманюел Макрон, с цел да се развива тезата, че другарството му с Кирил Петков ще докара до неглижирането на Движение за права и свободи в европейското демократично семейство. Какъв е Вашият коментар?

- Движение за права и свободи, дружно с президента Макрон и всички останали демократични водачи в Европа работи по приемането на съвременно европейско законодателство. Гради европейската архитектура по нов метод, отговарящ на упованията на 21 век. През всички тези години построяваме другарство и доверие. Това движи политиката, с цел да се осъществят огромните цели, нужни на Европейския съюз. Имаме своите другари и имаме вяра в това другарство, тъй като е откровено и потвърдено във времето.

- Как си обяснявате обстоятелството, че Движение за права и свободи има тежест в Европа, а у нас има партии, които неглижират ролята на Движението?

- Това са дълготрайни и тенденциозни старания на политически кръгове, неправителствени организации, медийни среди, ръководени от избрани центрове за омаскаряване облика на Движение за права и свободи. За страдание, тези опити на моменти излизат отвън рамките на нашата страна, само че, както се споделя, там не хващат дикиш. Защото в днешния либерален свят правят оценка партиите и техните представители по техните качества, а не по това какъв облик им се основава. Най-много ние желаеме да се види същинското лице на Движение за права и свободи от българското общество. Голямата ни неточност беше, че през годините игнорирахме това, което се приказва за нас и доста мълчахме. Е, към този момент не мълчим. И няма да мълчим. Истината би трябвало да излезе нескрито. А тя е по-силна от всеки фалшификат.  

- Докладчик сте на Европарламента за Северна Македония. Каква е формулата за разрешаване на комплицираните връзки сред София и Скопие?

- Ясно е, че в актуалната обстановка на допустимо най-ниски дипломатически връзки и на липса на доверие би трябвало да се потърсят всички опити за основаване на естествена политическа среда, както в София, по този начин и в Скопие. Може би е пристигнало времето да се разпише още един път какви са упованията на двете страни. Да се направи едно двустранно съглашение, което да даде задоволително гаранции и на двете страни, че процесът е необратим, настояванията са дефинитивни.

- Казахте, че България може да загуби от обстановката, в която сама се слага с ветото върху договарянията на Северна Македония за Европейски Съюз. Какво губи страната ни?

- Превръща се в страна, която е посочена като проблематична и фокусирана върху един въпрос. Ние нямаме интерес от това. България ще бъде доста по-силна, в случай че успее да позволи този въпрос със самочувствието на страна, която преодолява проблемите. По този метод ще има силата да лидира и политиките по разширение, и отношението на целия Европейски Съюз към Западните Балкани. Там желая да бъде България. Да има водеща роля поради одобрените си демократически полезности, поради достиженията си през годините, поради опита си в Европейски Съюз към този момент 15 години. Ние имаме какво да дадем на страните от Западните Балкани като принос и би трябвало да го използваме.  

- България като че ли съзнателно не се възползва от новите инструкции на Европейската комисия за покупката на съветски газ. Правилна ли е тази позиция и не крие ли тя големи опасности пред страната ни да остане без синьо гориво?

- Европа се диверсифицира. За някои страни това ще бъде доста по-труден развой заради огромната взаимозависимост от съветския газ. Но пътят е верен. Стъпките, които се подхващат са правилните. Ще отнеме време, само че значимото е да сме на правия път. И решенията да са единни, да се отиде към покупката на газ като Европейски съюз, а не обособените страни да подписват двустранни съглашения, което разделя целия Европейски Съюз.

- Казахте, че Украйна би трябвало да придобие статут на кандидат-член на Европейски Съюз до края на юни. От какво зависи това?

- От напъните на всички нас, само че най-много на Европейския съвет. Нашето политическо семейство поддържа Украйна за приемането на подобен статут. Това би трябвало да бъде политическият и честен ангажимент на груповия Запад към Украйна и към украинците, които се борят да имат териториална самостоятелност, еднаквост и правото да избират към кой ценностен съюз да принадлежат. Вярвам, че Съветът ще вземе вярното решение и ще даде статут на претендент - членка.

- Има Такъв Народ напусна ръководещата коалиция. Предсрочните избори като че ли чукат на вратата. Движение за права и свободи към този момент се разгласи за ценностно, хомогенно, изрично евроатлантическо ръководство с грижа за бизнеса и хората. Какъв е пътят - нов кабинет в границите на това Народно заседание или предварителни избори?

- Видно е, че това държавно управление не може да ръководи и не може да взема решения. Показателен е разнобоят в обединението и измежду министрите за Украйна и Северна Македония. Излизането на Има Такъв Народ от обединението удостоверява още един път огромното разцепление сред четирите партиите. Но това е още един урок и за политиците, и за обществото. Когато има политически сили, които не са съвместими като стратегии и хрумвания, значимите публични въпроси не се вземат решение. Наистина е време да подходим към основаването на държавно управление, което е обединено от общи полезности, което има ясна визия и небосвод за бъдещето. Само изрично евроатлантическо ръководство, обединено от полезности, с грижа за бизнеса и хората, може да се оправи със задаващата се продоволствена рецесия и да преодолее икономическите последици от войната в Украйна.  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР