Нашата страна може да промени хода на войната в Украйна,

...
Нашата страна може да промени хода на войната в Украйна,
Коментари Харесай

България може да обърне войната в Украйна. Версията на журналист

Нашата страна може да промени хода на войната в Украйна, съобщи пред Нова телевизия проверяващият публицист Христо Грозев.

“България има запаси, които са съвсем неповторими, тъй като са от старите руски снаряди, които са измежду най-търсените и значимите за Украйна”, разясни Грозев.

Обемът на експорт на оръжия е от особена значимост за Украйна, счита журналистът.

“Големите размери не са в складовете на производителите, а в складовете на армиите. Без публично решение на България да изнася, тези размери не могат да стигнат нужните нива”, сподели още Христо Грозев.

Според него няма подозрение, че има превоз на боеприпаси към Украйна. Това стана ясно откакто украински самолети започнаха да циркулират до Бургас и София. България е решила да изнася разглобени елементи за муниции, тъй че цялостен патрон да не се изнася, разкри Грозев. Сглобяването на частите в Чехия обаче оскъпява доставката на оръжие за Украйна.

Всеки снаряд е значим, защото Украйна действително води война, която е в действително време, и ще би трябвало да употребява своите ресурси в действително време, с цел да има късмет да се отбрани. България има запаси, съвсем неповторими сме, затова, че огромна част от другите страни, които предлагаха директна помощ Украйна, свършиха или свършват своите запаси от тези остарели руски оръжия, които са най-търсените и най-важните за Украйна, с диаметър 152 милиметра, само че 122 и 125 мм също ги има в България. Това, което се изнася сега, е значимо за Украйна, сподели още той.

“Ние разследвахме гърмежите в Българя и Чехия. Русия загуби огромна част от своето скрито наличие и опция да взривява муниции. В момента всеки руснак, който пътува в чужбина, е заподозрян”, сподели той.

Преди известно време Чехия упрекна Русия за взривяването на склад с муниции във Врбетице през октомври 2014 година. Според чешките медии атентатът против склада е бил осъществен, с цел да се предотврати договорка, в която е взел участие българският търговец на оръжие Емилиян Гебрев. През 2015 година гърмежи имаше и в държавното дружество ВМЗ „ Сопот “ у нас.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР