Нашата съседка България тъне в безкрайна политическа криза, от която

...
Нашата съседка България тъне в безкрайна политическа криза, от която
Коментари Харесай

Гърците връзват червен конец: Дано не заприличаме на България!

" Нашата съседка България тъне в безкрайна политическа рецесия, от която изходът напълно не е явен. Преди броени дни прозападното съдружно държавно управление на Кирил Петков се срина, отнасяйки със себе си визията му за промени и кавга с корупцията, а той обществено съобщи, че е бил свален от мафията и руснаците, които употребяват достъпа си до властта ", пишат гръцките медии за нашата татковина и за протичащото се тук.

Анализът на " Катемарини " продължава: " Изглежда, че страната отива към избори за четвърти път в границите на една година, най-вероятно през есента, когато те може да съвпаднат с нашите лични национални избори. Независимо дали ще съвпаднат или не, изборите в България и Гърция ще имат една обща линия: ще се проведат по системата на пропорционалното посланичество.

Опитът на България би трябвало да ни плаши. Североизточната ни съседка върви без водач в миг, когато в района се вихрят политически стихии, изискващи мощни ръце отпред. Системата на съразмерно посланичество в България разпределя местата в Народното събрание по подобен метод, че не може да се образува устойчиво парламентарно болшинство и може да се сътвори единствено съединена ръководеща коалиция, нормално посредством компромиси.

Под натиска да се сформира държавно управление, с цел да може най-бедната страна - членка на Европейския съюз да получава европейски средства, с цел да не гладува, и след безмилостни пазарлъци четири партии в началото откриха общ език и се съгласиха да сформират коалиция. Но с появяването на първите тъмни облаци на хоризонта администрацията потъна. Всеки от сътрудниците имаше собствен личен дневен ред и зависимости от стопански и геополитически центрове, които, когато почувстваха, че ползите им са застрашени, смъкнаха държавното управление.

В този случай това беше телевизионният водещ и известен артист Слави Трифонов, който напусна обединението под претекст за някакъв " народен проблем " на ръководещата коалиция. Можеше да бъде и някой различен, по някаква друга причина.

Въпросът е, че България заплаща цената на пропорционалната система, която улеснява политическата фрагментация и не разрешава, при липса на консенсусна политическа просвета, образуването на мощни държавни управления. Междувременно се разисква предложение за прекосяване към система на засилено съразмерно посланичество с бонус места за партията, спечелила най-вече гласове, сходно на предходната гръцка система.

В Гърция ще се отправим към урните с съразмерно посланичество, като се молим да не се окажем в безпорядък, сходен на този в България. Освен това опитът от използването на пропорционалната изборна система в нашите избори за локална власт, където определените препоръки не могат да вземат никакви решения, би трябвало да ни отвори очите ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР