Нашата работа зависи от нашите собствени усилия, Народната работа стои

...
Нашата работа зависи от нашите собствени усилия, Народната работа стои
Коментари Харесай

185 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски

Нашата работа зависи от нашите лични старания ", " Народната работа стои над всичко ", " Времето е в нас и ние сме във времето ", " Ако печеля, спечелвам за цялостен народ – в случай че изгубя, изгубвам единствено мене си "... Това са единствено част от мислите на Васил Левски , които не престават да са настоящи и през днешния ден.

На 18 юли се навършват 185 години от рождението на Апостола на свободата - Васил Левски.

Васил Кунчев е роден на 18 юли (6 юли остарял стил) 1837 година в Карлово в фамилията на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Има двама братя — Христо и Петър, и две сестри — Ана и Марийка. През 1862 година отпътува за Сърбия и взема присъединяване в Първата българска легия на Раковски в Белград. Там поради сръчност и смелост получава прозвището Левски - съгласно легендата е направил лъвски скок по време на военни извършения. След разтурянето на легията се причислява към четата на Ильо челник.

През 1863 година отпътува за Румъния и след къс престой се завръща в България. През пролетта на 1864 година, точно на Великден в Сопот, Левски в наличието на най-близките си другари самичък отрязва дългите си отшелнически коси. От този миг той става мирският дякон на свободата Васил Левски.

Легендата и историческата истина описват по какъв начин той минава през всяко българско населено място, увлича най-хубавите българи след себе си и съвсем във всяко кътче основава революционен комитет. Защото е уверен, че " Нашето дело зависи от нашите лични старания ".

Апостолът на Българската независимост е предаден през зимата на 1872 година Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Дори турските съдии са сюрпризирани и възхитени от него.

Обесен " там близо край град София " на 19 февруари 1873 година Васил Левски е безконечният аршин на генерации българи от Освобождението до през днешния ден.

Парадокс и до през днешния ден остава фактът, че за българите по-големият празник е обесването, а не рождението на Левски. Давани са разнообразни пояснения за това. Дали е възприятието за виновност, че никой преди време не е направил опит да го избави в пътя му към София, дали тъй като почитаме повече Възкресението, в сравнение с Рождество, тъй като след гибелта си Левски възкръсна в националната памет.

Радев ще взе участие в тържествата за рождението на Левски

Днес президентът Румен Радев ще посети Карлово, където ще взе участие в отбелязването на 185 години от рождението на Васил Левски. Тържествен митинг-заря на пл. „ Васил Левски “ по традиция ще бъде кулминационната точка на деянията, отдадени на рождената дата на националния воин.

В 21.00 часа президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще одобри почетния строй на представителни елементи на Българската войска. Държавният глава ще произнесе слово и ще отдаде респект пред паметника на Апостола на свободата.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР